„Св. Георги победоносец“ в Плевен грейна в зелено в подкрепа на донорството и трансплантациине

Европейски ден на донорството 2020. Снимка – интернет.

Седем български град, между които и Плевен, тази вечер освеихат в зелена светлина свои емблематични места. Така те изразят своята съпричастност към Европейския ден на донорството и трансплантацията – 10 октомври.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в партньорство с БЧК, общински и държавни организации, ще реализират поредица от събития за повишаване на информираността на обществото, съобщават от двете организации.

Днес, в 19.00 ч., в цвета на донорството и трансплантацията бяха осветени Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ и сградата на общината в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общините в Русе и Бургас.

Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи общественият дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот.

Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация.

В периода от 12-16 октомври в десет български града доброволци на Българския младежки Червен кръст ще раздават на гражданите информациони брошури за донорството и трансплантацията у нас.

На 14 октомври при Националния дворец на културата ще бъдат засадени 202 рози – колкото са донорите на органи в България.

Събитията ще приключат официално на 17 октомври когато в откритото пространство на „Атриум“ в Националната галерия, пл. „Св. Александър Невски“, близки на донори, трансплантирани пациенти, лекари, доброволци на БЧК и представители на медиите, ще създадат заедно 3D сърце – солидарен акт в подкрепа на донорството и трансплантацията.

В Плевен през 2019 година е имало две донорски ситуации. През 2020 – една. Всички те са извършени в УМБАЛ „д-р Г. СТрански“ от екип под ръководството на д-р Георги Димитров – координатор по донорство в плевенската болница.

Техническото изпълнение на осветяването в зелено на Параклис – мавзолей „Св. Георги победоносец“ е извършено изцяло безвъзмездно от плевенската фирма „Рули“ ООД.

Споделете:

Прочетете също

Завърши ремонтът на подлеза в жк „Сторгозия”. Изгражда се прилежащата инфраструктура

Приключи ремонтът на втория пешеходен подлез в Плевен в района на Стара гара. Днес кметът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *