Начало | Новини | Свободна Европа: Втори ТЕЦ на Ковачки спрян заради изгаряне на отпадъци

Свободна Европа: Втори ТЕЦ на Ковачки спрян заради изгаряне на отпадъци

Втори ТЕЦ, свързан с Христо Ковачки, беше спрян в рамките на седмица със заповед на Министерството на околната среда и водите за незаконно горене на отпадъци, пише “Медиапул”.

На ТЕЦ “Брикел” край Гълъбово е наредено от екоинспекцията в Стара Загора да спре производството на ток чрез шест котела от горивната инсталация, където незаконно е била изгаряна биомаса.

Това става, след като на 4 септември беше разпоредено спирането на два парогенератора в ТЕЦ “Перник” поради същата причина.

От екоминистерството добавят, че в комплексното разрешително за работа на ТЕЦ “Брикел” няма позволение за използване на биомаса като източник за производството на ток.

Наложената принудителна мярка е заради невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство, като осигури условия за експлоатация на инсталацията според разрешителното, което има, добавя Дневник.

От ТЕЦ “Брикел” признават, че са горели биомаса, но твърдят, че това е ставало с разрешение, както и че не са превишени екологичните норми.

В същото време пред БНТ жители на Гълъбово се оплакаха от качеството на въздуха и от задушливата миризма, която излиза от комините на ТЕЦ-а.

В позиция на централата, публикувана от агенция “Фокус” се казва, че предприятието е станало част от “предизборната кампания на определена политическа група, която иска да покаже, че може да размаха пръст на друга политическа група, използвайки нас. Смятаме, че е проява на лошо разбиране от политиците ни на това, какво представлява демокрацията”.

”Медиапул” съобщава, че друга централа, свързвана с Ковачки – ТЕЦ “Бобов дол”, е отправила предупреждение срещу разпространяването на невярна информация, след като говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, че централата е изгаряла отпадъци, въпреки че няма разрешително за такава дейност.

Източник – Свободна Европа

Прочетете също

120 години читалищно дело в Славяново !

На 29-ти октомври 1900 година свещениците Руси Нешков и Никола Пенчев заедно с учителите Неделчо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *