Свирепи балотажи в Плевен и Червен бряг

ИЗБОРИ 23

Очертават се изключително тежки балотажи в общините Червен бряг и Плевен. Тежки до свирепост. Свирепост защото са впрегнати всички средства. В т.ч. и непозволени такива. Прилага се черен пиар. Осигурява се корпоративен вот. Купуват се гласове.

Другият проблем е избирателна активност под 50 % и в двете общини. За Плевен е 41.91 %, като от 88 530 души са гласували 44 536, т.е. половината от избирателите по списък.

В община Червен бряг избирателната активност на 29-ти октомври е 48.95 %. Гласували 11 649 души от 23 780. Приликите между двете общини са близки както по отношение на избирателната активност, така и с инфарктния избор на кмет за всички участници в процеса. Прилика има и в обстоятелството, че и в двете общини кандидати за кмет са лекари.

Кои са съперниците в община Червен бряг?

На балотажа в неделя ще се изправят един срещу друг  досегашният кмет д-р Цветан Костадинов от ГЕРБ и Атанас Атанасов от Съюз на свободните демократи. На първия тур за д-р Костадинов са гласували 2 006 избиратели, което е 17.86 % от всички имащи право на глас. За Атанас Атанасов са гласували 2 667 души, което е 23.74 %.

Превес има Атанас Атанасов, с предимство от 661 гласа. Възможно е то да се увеличи на балотажа с гласовете на част от другите участници в изборите на 29-ти октомври.

За разлика от Плевен, в Червен бряг политическите партии и коалици състезавали се за кметското място на първи тур, не направиха публично достояние своите становища за балотажа. Мълчание пази и спечелилият трето място в кметската надпревара – МК „Български гласъ”. Тази коалиция е твърдо анти-ГЕРБ, така че може да се предполага, че някои нейни избиратели биха могли да гласуват за свободните демократи.

Гласовете за досегашния кмет д-р Костадинов при всички случаи също ще се увеличат. ГЕРБ имат опит в мобилизацията на своите членове и симпатизанти при подобни ситуации. Да не се забравя, че за разлика от опонента си, д-р Костадинов има на разположение конкретни факти за реализация на добри проекти по време на четиригодишния си мандат.

За разлика от него, Атанас Атанасов има опит само като общински съветник. Но затова пък предлага изцяло нов подход и нова философия за бъдещето на града и общината Атанас Атанасов, кандидат за кмет на община Червен бряг: В нашата програма има нова философия за бъдещето на общината и постижими цели При това целите на предлаганата от него програма са напълно постижими в рамките на един кметски мандат.

Може би поради факта, че се предлага нещо по-различно на хората от тази община, Атанас Атанасов  е получил 56.47 % от гласовете в анкета на „Плевен прес”, в която питаме „За кого ще гласувате на балотажа в Червен бряг?”. За д-р Костадинов са отговорили утвърдително 25.88 %. Анкетата е само от 3 дни, в нея са участвали 170 души и тя няма представителен характер. Но посочва някои тенденции в обществените нагласи.

Истината за битката в Червен бряг ще излезе на 6-ти ноември, когато ще се разбере кого предпочитат за кмет хората от Червен бряг.

Съперниците в община Плевен са национално известни. Но какво предстои?

В известен смисъл предстои това, което стана през 2019-та година. Умората от едно продължително кметуване на бившия кмет Найден Зеленогорски доведе до избор на лекар за кмет. Проф. Димитър Стойков /ГЕРБ/, уважавано и утвърдено име в хирургията стана кмет на Плевен. И стана тя, каквато стана…

На балотажа в неделя ще се изправят един срещу друг отново уважаван хирург в лицето на д-р Валентин Христов като кандидат за кмет от ГЕРБ и един кмет с два мандата като такъв – Георг Спартански, независим, издигнат от ИК. На 29-ти октомври в първия тур на изборите д-р Христов поведе с 19.44 %, или 8 288 гласували от 44 536.  За Георг Спартански са гласували 7 833 души, което е 18.38 % от общия брой гласували на 29-ти октомври. Тоест д-р Христов води с 455 гласа, което е пренебрежимо малко на фона на общия брой гласоподаватели в община Плевен.

Твърде възможно е тази разлика да се стопи по две причини. Едната е, че в подкрепа на Георг Спартански излязоха с публични декларации редица партии. В т.ч. „Възраждане”, „Левицата”, БСП и други, което е сериозен ресурс от гласове за балотажа. Към тях се прибавя и подкрепата и на творчески институции, културни дейци, спортисти и др.

Втората причина е изключително грозният и черен пиар, който бе използван по време на кампанията. Световната практика е доказала, че той не само не е печеливш, но нанася вреди на авторите.

На 29-ти октомври за двете кандидатури гласуваха твърдите поддръжници. И двамата съперници имат потенциал да привлекат още гласове. Кои ще бъдат повече ще се разбере на 6-ти ноември.

В анкета на „Плевен прес”, качена преди 3 дни, зададохме въпроса „За кого ще гласувате на балотажа в неделя?”. За Георг Спартански са 48.34 %, за д-р Валентин Христов – 39.11 %. В анкетата са участвали 271 души и тя няма претенции за представителност. Отбелязва единствено моментна картина на обществените нагласи.

Ще бъде от полза за всички, ако тези нагласи накарат всички имащи право на глас в Плевен и Червен бряг да отидат до избирателните си секции на 5-ти ноември.  Всеки глас е решаващ. Защото както писахме преди време – лошите управници се избират от добри граждани, които…не гласуват.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *