Световен ден срещу цензурата в интернет

cenzura internet

12 март е Световен ден срещу цензурата в интернет. Той се отбелязва от 2008 година, по предложение на неправителствените организации “Репортери без граници” и “Амнести интернешънъл” и под егидата на ЮНЕСКО.

Целта на този ден е да се обърне внимание на нарушаването на свободата в мрежата. Много от предизвикателствата, свързани с цензурата на интернет, са подобни на тези при цензурата извън мрежата на по-традиционните средства за масова информация като вестници, списания, книги, музика, радио, телевизия и филми. Главната разлика е, че националните граници са по-пробиваеми в мрежата: жителите на страна, която забранява определена информация, могат да намерят въпросната информация в сайтове, които се намират извън страната. Така цензорите трябва да работят по прекъсването на достъпа до информация, дори и да нямат физически и законов контрол над въпросните сайтове. От своят страна това изисква употребата на методи за техническа цензура, които са уникални за интернет, като например блокиране на сайтове и филтриране на съдържанието.

Мащабът на интернет цензурата е различен в държавите. Докато повечето демократични страни имат умерена цензура на интернет, други държави стигат до там, че да ограничават достъпа на информация, като новини и да потискат комуникацията между гражданите. Интернет цензура възниква и в отговор или в очакване на дадени събития, като избори, протести и безредици. Други области на цензура включват авторски права, клевети, тормоз и неприлични материали.

Споделете:

Прочетете също

20240620 095711

Община Гулянци изпълнява пореден проект за подобряване на материалната база на социалния патронаж

Стартираха дейностите по проект „Подобряване на материалната база на Домашен социален патронаж гр. Гулянци“, който …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *