Светлините на живата коледна елха в Плевен бяха запалени по вълнуващ начин

ЕЛХАТА
Елхата грейна.Снимка – Плевен прес.

Препълнен с хора площад, стотици деца, безброй родители, обичаната духова музика  и едно голямо очакване. Така изглеждаше тази вечер централният площад на град Плевен, където малки и големи се стекоха за запалването на светлините на живата коледна елха.  

Дали заради дългата липса на общуване, дали заради  детската вяра в чудеса, но атмосферата беше приповдигната. Тя стана още по-силна когато на сцената се появиха приказните герои от любими детски книжки. Баба Яга, доктор Ох-боли, Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова, иначе казано Пипи Дългото чорапче. Заедно със снежинките, мрънкащия пингвин и топящия се Снежен човек. И още техни „колеги”.

Заедно поднесоха весел, интригуващ и забавен диалог, в който се преплетоха познати литературни сюжети със житейски такива. Имаше и фантастика, и караница, и драматизъм, и хепи енд. Всичко това преплетено с плевенски привкус и най-важното – порив за доброта и очакване за вълшебства. Доказателството, че ставащото на сцената е интересно за публиката – бяха спонтанните детски реакции на съпричастие със случващото се с героите. Детски глас от публиката се провикна към лошата баба Ягя „махай се от тука”.

Когато това се случва, означава, че сценарият е силен и завладяващ. Заслугата за това  е на Ирена Ненчева, ръководител на състава „Слънчова планета”, изнесъл спектакъла тази вечер.

Оказа се, че сценарият е авторски, написан от нея специално за това събитие. Тя самата също бе част от сюжета, както и говорещата елхичка, Министерството на климатиците и разбира се, дядо Коледа. Той трудно си пробиваше път сред многобройната детска публика, но все пак успя да дойде на сцената, носейки пълен чувал с писма на деца, изпратени до него.

Светлинките на елхата все така не можеха да заблестят, защото се оказа, че няма още един познат герой – чичко кмет. Когато и той се появи, посрещнат бурно от децата, между двамата се разигра интересен диалог.

Чичко кмет каза, че „Цял свят и цяла България ще честват настъпването на коледните празници. Под елхичките във вашите домове ще намерите заслужените подаръци защото вярвам, че сте расли през тази година умни, здрави и разбира се, и малко непослушни. Но дядо Коледа ще потвърди, че за непослушните деца също ще има подаръци, освен ако не са били съвсем непослушни”.

И тук дядо Коледа се намеси: „Това е духът на Коледа. Коледа е времето когато можете да си поправите грешките. Ако сте пропуснали да направите добро, ако сте пропуснали да кажете добра дума, ако сте направили беля и  не сте си признали, в добрия дух на Коледа е времето, когато трябва да го направите”.

Безценен съвет на добрия старец за деца и родители. С внимание го изслуша и чичко кмет. Както винаги той се обърна за помощ към децата, за да отброят заедно от 10 до 1 и да се запалят светлинките. Но това пак няма да стане, напомниха детските герои, ако не се кажат на елхата вълшебните думи: „Елхичке прекрасна, засияй на земята, огрей със звездата”.

Думите бяха казани и елхата светна от радост. Още непоели дъх от вълнение, че успяха с общи усилия да накарат елхата да светне, децата бяха зарадвани с красива и дълга заря. Настроението беше подобаващо и дори проблемите със звука не можеха да му попречат.

Тази година тържеството надмина очакванията с новост и смисленост. То се превърна наистина в събитие, а не в поредното мероприятие. Децата на Плевен го заслужават.

ВСИЧКИ
Дядо Коледа с прекрасните малки актьори от “Слънчова планета” с ръководител Ирена Ненчева. Снимка – Плевен прес.
СНЕЖИНКА
Снежинките Снимка – Плевен прес.
МУЗИКА
Духовият оркестър на Плевен. Снимка – Плевен прес.
коледа
Добрият старец тази година изненада с думи, външен вид и чудесно поведение с деца и възрастни. Снимка – Плевен прес.
СПНАРТАНСКИ
Чичко кмет с приказните герои от “Слънчова планета”. Снимка – Плевен прес.
ЗАРЯ
Зарята дълго озаряваше нощното небе на Плевен. Снимка – Плевен прес.
Споделете:

Прочетете също

433572064 725495719568899 5571196715337761241 n 732x1024 2

Местят “Парада на приказните герои” в Кнежа на 24 април заради лошото време

Местят “Парада на приказните герои” в Кнежа от 23-ти на 24 април заради лошото време. Събитието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *