Само 3 общини в плевенска област са изпратили в НСОРБ анкетни карти за културните политики на местно ниво

Снимка – Интернет.

НСОРБ /Национално сдружение на общините в Република България/ е изпратило до всички 265 общини в страната, в т.ч. и 11-те общини в област Плевен, анкета за проучване състоянието на управлението на културните политики на местно ниво. Целта на проучването е да бъде набрана систематизирана информация за сектора на културата и творческите дейности на общинско ниво. Данните ще бъдат използвани от екипа на НСОРБ за подготовката на мотивирани предложения от страна на общините за развитието на политиките в сектор „Култура“ на местно ниво, включително и при подготовка на предложенията за финансиране на делегираните от държавата дейности в рамките на бюджетните процедури и планиране на допълнителния финансов ресурс в сферата на творческите дейности.

Анкетата е обемиста, съдържа 54 въпроса и обхваща всички детайли на сектор „Култура”. Подробности за анкетата може да видите тук: https://www.namrb.org/otchakvame-anketite-na-obshtchinite-za-proutchvaneto-ni-upravlenie-v-sferata-na-kulturata-na-obshtchinsko-nivo-do-31-ianuari

Срокът за анкетното проучване е удължен до 31-ви януари 2022 год., уведомяват от Сдружението.

„Плевен прес” се свърза с Кремена Цветкова – началник отдел „ПР, комуникации и издания“ в НСОРБ. Ето какво ни каза тя във връзка с целите на анкетата:

„ До момента /20.01.2022 г., б.а./ анкетни карти са ни изпратили 3 общини от вашата област. Това са Плевен, Белене и Левски. Анкетата е доста обемна и общините малко трудно събират и предоставят информация, защото това не е само информация, с която разполагат отделите „Култура”. Анкетата е свързана с координация с други звена, така че ние проявяваме разбиране  и се надяваме, че повече от общините ще ни отговорят. Още повече, че те, както и ние, сме заинтересовани от преговорите със секторните министерства по финансовите параметри на общините заложени в Закона за държавния бюджет. Това засяга финансирането на всички делегирани от държавата дейности, включително и в сферата на културата. Както и субсидиите, които се отпускат на читалищата, като там имаме малко по-особено място.

За първи път имаме пробив и в Плана за възстановяване и устойчивост е заложен проект, в който се предвижда финансиране на общински програми „Култура”, които в момента се финансират със собствени средства от общините. Бихме искали да имаме реална картина на финансовия ресурс, който общините инвестират в културата. Това ще ни даде основание да изработим конкретния механизъм, по който ще се работи.  В Плана за възстановяване и развитие е заложено 50 % финансиране в общините, където има фонд „Култура” и 25 % – в общините където няма такъв.

Но този процес ще е малко по-продължителен, защото е свързан и с промени в Закона за развитие и закрила на културата, т.е. общините да станат бенефициент по Национален фонд „Култура”. Надяваме се, че анкетата ще ни даде възможност да изградим база данни, които да бъдат в основата на бъдещи програми за финансиране на общинските дейности в областта на културата”.

Кремена Цветкова информира, че по всяка вероятност срокът за изпращане на анкетата ще бъде удължен, тъй като Бюджет 2022 все още не е приет, което удължава и времето за приемане на общинските бюджети.

Тя отбеляза, че община Плевен е една от българските общини с най-голям размер на средства, отделяни за култура – близо 7 % от общинския бюджет.

Споделете:

Прочетете също

В Червен бряг наградиха 17 спортисти и един треньор за високи спортни резултати

Д-р Цветан Костадинов, кмет на Община Червен бряг и Патрицие Найманова, носител на два златни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.