Последни новини
Начало | Новини | Само трима плевенчани са дарили кръв по призива на БЧК

Само трима плевенчани са дарили кръв по призива на БЧК

С акция на 9 април, в деня на големия християнски празник Цветница, в цялата страна се набираха доброволци  за безвъзмездно и доброволно кръводаряване по линия на БЧК. Тази година инициативата е под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!”. Кампанията се организира от Министерство на здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и Българския Червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква.

В Плевен на призива са се отзовали само трима души, информират наши източници. Причината според тях е нежеланието на работодателите да осигурят полагащите се два почивни дни на всеки дарил кръв. В същото време потребността от кръв в болниците е голяма. За да се запълни недостига, всеки пациент на когото предстои операция или друга интервенция, трябва да осигури трима кръводарители. В противен случай получава отказ от предприемане на съответното лечение. Продължава предлагането на кръв от страна на цигани, които обаче правят това срещу сумата от 100 лева. Проблемът с кръводаряването е тежък и не може да се реши с една кампания, твърдят потърпевши.

Прочетете също

Проф. Атанас Семов с призив за разбиране, председателят на БЛС – с призив да не се лекуват хора, д-р Халваджиян – с фаворит от фейсбук

Проф. Атанас Семов д.ю.н., преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Проф. Атанас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *