Само трима плевенски кандидат-депутати с позиция за решението на КС и спазването на Конституцията

КОНСТИТУЦИЯ
Снимка – интернет.

„Правото никога не трябва да се нагажда към политиката. Политиката обаче винаги трябва да се приспособява към правото. Всяка

политика трябва да коленичи пред правото“/Кант/.Това се изучава във всеки университет. На това се опират темелите на всяка демокрация, в чиито фундамент е правовият ред. Ред, за който в момента всички кандидат-депутати и кандидат-президенти вдигат шум до Бога. Но се умълчаха след решението на Конституционния съд.

Само трима кандидат-депутати от 15 МИР Плевен, са реагирали с позиция по това решение чрез своите фейсбук страници. И това са Радостин Василев /ИТН/, Валери Лачовски /ГЕРБ/ и Марио Рангелов /ДПС/.

Проф. Румен Гечев /БСП/ и Юлиян Ненчев /Изправи се БГ/ не са коментирали нищо, а Найден Зеленогорски /“Демократична България-Обединение“/ няма фейсбук страница.

Ето какво пишат първите трима:

Радостин Василев: „Днес /27.10.,б.а./ Конституционният съд на Република България защити Конституцията и националния ни суверенитет с единственото решение, което отговаря на закона и фактите. Това решение не е никаква изненада за юристите и е лъч надежда, че сме независима държава, в която се защитава основният закон. Всичко това се случи след безпрецедентен натиск от г-н Кирил Петков към Конституционния съд чрез недопустими искания, критики и диктовка за решение, противно на правото.

Кирил Петков е бил министър на икономиката в нарушение на Конституцията на Република България. Това е абсолютно безпрецедентно нарушение на основния ни закон. Заради обратното действие на решението на КС по отношение на указа на президента, Кирил Петков реално никога не е бил министър.

Кирил Петков е декларирал неистинни обстоятелства в нарочна декларация. Действал е с пряк умисъл и може да му бъде търсена наказателна отговорност.

Следват поредица от дела за отмяна на актовете на Кирил Петков от заинтересованите страни. Щетата нанесена от него на държавата е с неясен към момента размер.

Това е мое лично мнение и лична оценка на решението на КС и последиците от него. Не ангажирам никого с него“.

Валери Лачовски: “Днес, 27 октомври 2021 г., Конституционният съд в се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.”

Марио Рангелов е качил на страницата си изявлението пред bTV на зам. председателя на ДПС Станислав Анастасов: „Радев гази Конституцията. Играе си на “Игра на тронове”.

Румен Радев и Кирил Петков погазиха Конституцията. Това е много опасно за страната ни и за имиджа на България пред партньори и инвеститори“.

Ако някой смята, че скандалът с Кирил Петков е нещо маловажно, да се запита дали това би било възможно в самата Канада. Дали би било възможно в стари демокрации като Франция, САЩ, Англия.

В Англия самата Маргарет Тачър казва: „Конституциите трябва да са написани на сърцата. Не на хартия“.

Когато някой няма сърце за Основния закон на държавата, който пази правата на гражданите, как да очакваш, че подобен човек ще има сърце за същите тези граждани ?!

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *