Само сушата ли е виновна за спирането на Водната каскада в Плевен ?

Снимка – интернет.

Лесният отговор е – да, заради сушата. Трудният иска малко мислене. През август обаче мислим за море и почивки. Не ни е до проблеми.

На 17 юни публикувахме статията „Плевенска област не е застрашена от водна криза”. Още тогава по повод Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините, питахме ВиК Плевен и НИМХ – Плевен /Национален институт по метеорология и хидрология, б.а./,  има ли опасност от режим на водата и водна криза в Плевен ?

Отговорът и от двете места беше, че няма такава опасност. Публикувахме, че в област Плевен водоизточниците са 413 броя, а водоемите – 270. Както и, че най-големите водоизточници за Плевен са реките Черни Осъм и Златна Панега. https://www.plevenpress.com/%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%be/

Сега не само Черни Осъм и Златна Панега са наполовина от оттока си. Дунав, Вит, Янтра са в  същото положение. Около половината територия на България се очаква да бъде засегната от сериозни засушавания в следващите години. Това се вижда от нов доклад на ООН за сушата, публикуван преди седмица. Най-засегната ще бъде Северна България.

45 % от територията на ЕС е в режим „предупредителен”, вторият от трите категории суша. 15 от тези 45 % са в най-тежкото състояние – „тревога”. Това означава, че не само почвата изсъхва след слаб дъжд, но и растенията и културите също страдат. Това сочат последните данни на Европейската обсерватория за засушаване /EDO/

От 500 години насам, това е най-лошата суша, казва Андреа Торети, старши изследовател в Съвместния изследователски съвет на ЕК, който събира данни за Европейската обсерватория за засушаване.

Водата изчезва, пустините настъпват. Сушата е нанесла щети за 124 млрд. щатски долара по целия свят в периода 1998-2017 г. и може да се превърне в следващата пандемия, твърди ООН. Заради сушата гладът засяга все повече страни в Африка, което води до друга криза – продоволствена. Тя пък предизвиква трета –  емигрантска.

Глобално затопляне, проблеми в климата, топене на ледниците – за всичко това се говори от години. Какво предприеха политиците ни през последните 20 години, за да подготвят България за сушата и водната криза ? Още повече, че тежки суши в страната имаше през 2003, 2007, 2012, 201, 2017, 2018-та година.

Как се погрижиха да не страдат хора, природа и икономика от сушата, която ще ни мори и в бъдеще ? Какво стана с подмяната на старата водопроводна мрежа от 60-те години, с нова ?  65 % от питейната вода се губи и до днес заради старите тръби. И ремонтите нямат край.

Защо водните цикли, които се направиха тук и там, също не решиха проблема, но обогатиха някои политици, в т.ч. и плевенски.

Защо от 20 години не се изгради нито един язовир за питейна вода, в т.ч. и „Черни Осъм”, който трябваше да осигури водата на Плевен и Ловеч ? Започнат през 1986 година и спрян през 1990 година. Впрочем, цялата сага по този язовир може да се открие в отговор на питане на депутата Васил Антонов през 2020 година за проекта и строителството на яз. „Черни Осъм”. https://www.mrrb.bg/bg/otgovor-na-vupros-ot-n-p-vasil-antonov-i-milko-nedyalkov-otnosno-proektirane-i-stroitelstvo-na-yazovir-cherni-osum-vuv-vruzka-s-vodosnabdyavaneto-na-oblast-lovech-i-oblast-pleven/

Защо не проумяваме и собствената си вина за липсата на вода и необходимостта от режим ? Колко боклук изхвърляме в реките ? Колко вода крадем, за да не плащаме ? Колко вода разхищаваме мислейки, че водните ресурси са неизчерпаеми ?

Днес 10% от населението на Земята няма достъп до чиста вода, а бъдещето е свързано с 50% ръст на световните нужди от вода през 2030 година !. Природата разполага с 97 % солена вода, а количеството на прясната вода е 3 %, като повече от половината е в полярните ледници. Същите, които сега се топят по-бързо от очакваното.

Водната криза ни застига. Плюс всички други. Политиците нехаят, а ние сме на морето или във фейсбук. А след 47 дни трябва да решим ще избираме ли най-после хора, които знаят как да ни преведат през всички кризи. За да оцелеем като народ и държава. Или ще си я караме по старому докато и последния фонтан пресъхне.

Дано 47 дни са достатъчни, за да намерим отговор на въпроса в заглавието. Стане ли това – може и да преборим кризите. Включително и водната.

Споделете:

Прочетете също

Община Червен бряг стартира прием на заявления за услугата „Топъл обяд“

Снимка – интернет. Процедурата „Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.