Начало | Култура | Самодейният театър в град Тръстеник – мисия /не/възможна

Самодейният театър в град Тръстеник – мисия /не/възможна

Архив – театрален спектакъл в читалище “Н. Рилски” – гр. Тръстеник.

Дебатите около справедливото разпределение на читалищната субсидия събудиха спомени и желания за възстановяване на театралната самодейност. Не е толкова отдавна времето когато в почти всяко читалище имаше такава. Защото имаше пари, хора, ентусиазъм и държавна подкрепа. В момента това го няма или е в силно ограничени параметри. Но пробивът, който се направи тази година в разпределението на читалищната субсидия събуди малки надежди. Времето ще покаже дали могат да станат реалност. Особено за малките населени места извън Плевен. Като Тръстеник например. Малко градче, където още пазят спомена за славните времена на театралния състав към читалището.

Този спомен е причината на годишното отчетно събрание в  читалище „Неофит Рилски – 1872” да се обсъжда проблема с възраждането на любителския театрален състав. В Тръстеник пазят спомена за няколко театрални състава, които под ръководство на популярни столични актьори са създавали постановки и са радвали с тях не само тръстенишката публика. На сцената на тръстенишкото читалище са гостували като актьори и режисьори Иван Янчев, Димитър Буйнозов, Владимир Смирнов, Гинка Станчева, Илко Иларионов и още много други. Все още има хора, които с тъга си спомнят, че за да гледат истински театър не е било необходимо да пътуват надалече. Имали са го в градчето, а и са можели самите те да бъдат актьори.

Архив – театрален спектакъл в читалище “Н. Рилски” гр. Тръстеник.

Неколцина активни читалищни членове  решиха, че в Тръстеник това  е възможно. Трябва само желание, подкрепа от читалищната управа, пространство за репетиции и любов към театъра. За сега са налице любовта и желанието !  Тепърва ще се преодолява липсата на достатъчно самодейци, средства и начинът на работа в условията на Ковид 19.

Архив – театрален спектакъл в читалище “Н. Рилски” гр. Тръстеник.

Има ли нужда от любителски театър и дали той ще удовлетвори потребностите на публиката, предстои за разберем. За сега има група читалищни членове в град Тръстеник, които искат театъра да се завърне в своя първи дом.

Прочетете също

Две жени са в болница след сблъсък на товарен влак с автомобил край Гривица

Днес в 14-11 часа в ОДМВР – Плевен е постъпил сигнал за ПТП на ж.п …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *