Начало | Здравеопазване | Рядък апарат за очни операции вече и в Плевен

Рядък апарат за очни операции вече и в Плевен

От тази година  Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ в Плевен се сдоби с уникален свръх модерен апарат от най-ново поколение за очни операции.

Досега той е използван за операции на преден сегмент на окото ( пердета), като  от започването им всички операции са успешни и стават бързо. Основното му предназначение обаче е за витреоретинална хирургия – заден сегмент на окото (отлепване на ретината, кръвоизливи при диабетна ретинопатия, възпаления, усложнения при катарактна хирургия, травми и др.) Този вид хирургия успешно стартира тази седмица в Плевен.

Такива апарати са рядкост в България и са от най-ново поколение, без досегашен аналог в медицинската практика. Подобни операции са извършвани досега основно в София и Пловдив. Плевен става третият град в страната, в който ще се извършват такива прецизни интервенции.

Проектът за първия витреоретинален център за Северна България има за цел да въведе този вид хирургия, за да бъдат улеснени пациентите с горепосочените заболявания, които без лечение водят до слепота.

Това ще доведе и до облекчаване на работата на другите витреоретинални центрове в страната, които не винаги имат капацитета да поемат всички пациенти. Чакането не е добре и за самите болни, казват специалисти.

Операциите се извършват от доц. Мургова под менторството на проф. д-р А. Хохвартер – витреоретинален хирург от болница „Рудолфщифтунг” –  Виена, Австрия.

Прочетете също

БСП – Плевен избра своето Изпълнително бюро

Свилен Атанасов. Снимка – интернет. На заседание на Общински съвет на БСП-Плевен, проведено на 22.10.т.г., …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *