Ръст на инвестициите, реформи в образованието и съдебната система, зелената сделка – акценти в програмата на „Демократична България”

На 8-ми март „Демократична България” откри с водосвет кампанията си

„Демократична България“ откри с водосвет кампанията си. Снимка – Н. Колев

На 8-ми март в църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в Плевен, коалиция „Демократична България” откри своята кампания с водосвет. Присъстваха водачът на листата за 15-ти МИР, Плевен – Найден Зеленогорски и членове от листата на коалицията. В църковният храм бе отслужен водосвет за успешна предизборна кампания с Божията помощ и подкрепата на избирателите.

По случай празника, от „Демократична България” подариха цвете на всички дами, присъстващи на церемонията. Пожелаха им здраве и сили в тези трудни времена.

След приключване на църковната служба Найден Зеленогорски и трима от участниците в листата на „Демократична България” споделиха пред журналисти своите виждания за основните цели, които „Демократична България” ще реализира, ако получи мандат за управление.

Найден Зеленогорски: В нашата листа има двама юристи, няколко икономисти и предприемачи. От „Демократична Българиа” си поставяме много амбициозна програма по отношение икономиката на България. През идните 4 години ние смятаме, че ще увеличим  инвестициите в българската икономика с 2 млрд.лв. на година и в края на мандата те да бъдат 10 млрд. допълнителни инвестиции. Защото инвестициите в момента са забуксували. Това, заедно с модернизацията на страната, с дигитализация на икономиката, със зелената икономика и идеята за декарбонизация, всичко това финансирано от Плана за възстановяване и устойчивост на България с 50-60 млрд. лв., би позволило един значителен икономически растеж. Надявам се това да е растеж от  високотехнологични производства  и добавен продукт.

Ние ще положим усилия голяма част от тези инвестиции да бъдат в плевенска област , за да създадем нови работни места с по-високи заплати.

Всъщност нивата, които си поставя „Демократична България” в края на един управленски мандат, ако  получим мандат на управление, ще бъде постигане на работна заплата около 2 400 лева и средна пенсия около 1 000 лв. На скептиците ще кажа, че това е абсолютно възможно ако намалят кражбите и ако овладеем корупцията. Защото само от нея България губи годишно около 10 млрд. лв.. Както и от безсмислени проекти като проекта „Балкански поток”. И много други проекти, които се правят за милиарди, без да са ясни стратегическите основания  и смисъл от тези проекти.

Свилен Трифонов: По отношение политиката на „Демократична България”считам, че не е възможно за 1 месец една програма да бъде презентирана пред обществеността. Именно поради тази причина „Демократична България” от няколко години е изключително последователна в своите действия при реализиране на своите политики. И не случайно тя е една от извънпарламентарните политически формации, които са внасяли в деловодството на НС предложения за законопроекти. Тези законопроекти са били изготвени от доказани в своята област специалисти и са напълно адекватни на времето , в което са внасяни.

Ще върна нещата леко назад. За да се роди един човек и да достигне до старост, той трябва да мине през всички етапи на развитието си. Същото се отнася и за държавата. За да можем да говорим за кардинални реформи  и модернизация на нивото , на което считаме, че трябва да бъде извършена такава, следва да се обърне внимание на образованието. Никой не го казва с истинското му име, но аз ще го кажа днес: нашата образователна система е в пълен крах. Тя е неадекватна на това, което се търси от страна на бизнеса . Образователната система трябва да бъде регулирана най-напред,  за да може да бъдат произведени необходимите специалисти, които след това да продължат дългия път, който ние започваме. И накрая – на 4-ти април 2021 година ще се проведе решителната битка от Освободителната война, която ние вече от няколко години водим..

Снимка – Н. Колев

Тодор Еленков: Не случайно откриваме кампанията си в църквата „Св. Николай”, защото ние сме християни и действително разчитаме на Божията помощ в нашето право дело, както каза и отец Антон. А то е такова, защото действително миналата година  от Росенец се запали искрата на това, което младите хора след това пожелаха по площадите – коренна промяна в България. Както каза г-н Зеленогорски,  инвестициите, които ние искаме по време на нашия управленски мандат, да станат условие за растеж. Да се направи съдебна реформа , за да може фирмите, които са инвеститори , особено чуждестранните, да имат сигурност, че инвестират в една чужда страна. В една страна, в която действително има сигурност за инвестицията им. Защото в последните години никой не обръща внимание на факта, че те намаляват. Данъците ни са нормални, не са високи, но средата, в която се правят инвестиции и се отварят работни места, е несигурна.Затова първото нещо, което ще направим и залагаме в предизборната си програма е реформа на съдебната система.  И след това насочване на всички тези инвестиции, които са около 30 млрд. евро идващи от ЕС , в образование, IT технологии. И България да произвежда брутен вътрешен продукт с принадена стойност, а не да дава гастарбайтери на Европа.

Албена Симеонова: Аз съм представител на Зелено движение и номера на бюлетината на „Демократична България” е 11. Прекрасно число с хубав късмет. Но и качеството на листата е на ниво. Като представител на зелените, бих говорила за състоянието на въздуха в града ни,  и в градовете на областта, както и състоянието на земеделието. Знаете, че България е производител предимно на зърно, което отива за износ. Повече от 90 % от субсидиите отиват в едрите зърнопроизводители. Онова, на което „Демократична България” залага, е местното производство, на биологично чистото производство, знаете че аз съм и биопроизводител. Както и на преработката на собствената продукция в собствената ферма, и развитието на местния туризъм. Защото видяхте, че големите хотели по морето и планината бяха празни, а всички къщи за гости и малки хотелчета бяха пълни в този тежък момент. Така че, ние сме длъжни да заложим на това.

Трябва да се направи драстична промяна на Програмата за развитие на селските райони в следващия програмен период, който идва след 2022 година. Да се съобразим с европейската „Зелена сделка”, която е толкова модерна и която ДПС се опитват да ни откраднат в политиката, както и една важна стратегия, която е „От фермата до трапезата”. В момента в Европа я разработват, така че ние трябва да бъдем в крак с Европа най-сетне. Разбира се, няма да изоставим и зърнопроизводителите защото България е традиционно производител на зърнени култури.

Трябва да се намери правилно приложение на площадката Белене, която знаете явно няма да бъде ядрена централа. Реакторите отиват в Козлодуй. Така че, може с помощта на нашите приятели от Европа, с една добра стратегия, там да се създадат повече работни места и да се намери едно правилно и екологично решение на тази площадка.

 И обещанията на ГЕРБ на предните избори, че във всяко село ще има селска полиция както е в Румъния,  нищо не стана. Ние сме заложили в нашата програма създаване на селска полиция за сигурността на хората и опазване продукцията на полето която хората създават.. Същото се отнася  и за пчеларите, за животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци.

Всички присъстващи на церемонията си пожелаха изборна победа в името на България и нейното по-добро бъдеще.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Споделете:

Прочетете също

Министър Гроздан Караджов ще посети Плевен като участник в Маратон на приятелството

Гроздан Караджов, заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. Снимка – Интернет Вицепремиерът …

2 Последни коментари

  1. Константин Александров

    Зеленогорски беше супер кмет. Не случайно го избираха три пъти и накрая герберастите му откраднаха изборите четвъртия път.

    • нека бъдем откровени

      Както и той на Румен Петков, с безусловната подкрепа на индийците от Буковлък и Славяново, под патронажа на Кирил Рашков – Цар Киро, слушайки маанета и играеки кючек насред Буковлък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.