Румен Радев: Името на Плевен се извиси редом до легендарната Шипка

Президентът Румен Радев и официални лица по време на възпоменателната церемония в Скобелев парк, 11 септември 2021 год. Снимка – Плевен прес.

„Името на града стана символ на героизъм и саможертва, и се извиси редом до легендарната Шипка“. Това каза президентът на България Румен Радев при посещението си днес, 11-ти септември, в Плевен.

Румен Радев и Н.Пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Русия, посетиха Плевен по покана на кмета Георг Спартански, за да вземат участие във възпоменателната церемония по случай 144 години от Третия щурм на Плевен по време на Руско-турската война.

На церемонията присъстваха областния управител на Плевен Марио Тодоров, началника на ВВВУ „Г. Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, военни формирования, служители на общинска и областна администрации, музейни работници, граждани.

Плевенски свещенослужители извършиха панихида в памет на загиналите за свободата на Плевен и България. Кратко слово за значението на датата 11-ти септември произнесе кмета Георг Спартански, след което даде думата на президента Румен Радев. Ето какво каза в приветствието си президента:

„Искам да благодаря на кмета на Плевен г-н Спартански за поканата да почетем заедно едни от най-драматичните мигове на Освободителната война. Разиграли се тук, в Плевен, преди 144 години. Името на града стана символ на героизъм и саможертва, и се извиси редом до легендарната Шипка. А обсадата на Плевен наричаме епопея. И като размах на военната операция, и като значение, и като военно майсторство, и като героизъм.

Макар и неуспешен, но третият щурм на Плевен е важна страница в тази епопея. И ние трябва да я препрочитаме, за да не забравяме никога цената на Свободата. А цената е висока. Хиляди са жертвите и долината остава с името Мъртвата долина. И тази кървава жътва е осезаема навсякъде тук.

Месеците след Третия щурм бяха решаващи и откриха пътя към Шейново, към София, към българската Свобода.

След месеци на кървава обсада именно руското оръжие беше преломът, който обърна хода на войната. И благодарение на който днес имаме българската държава. А Плевен се превърна в град мемориал. Където срещата със спомена, особено на места като тази костница в Скобелевия парк, отварят очите. И дават отговор на не един въпрос от настоящето. Защото вече век и половина поколения плевенчани с достойнство и чест, с братска признателност и грижовност пазят спомена за героите. Така че, той да не потъва в пожълтелите страници на историята“.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от името на президента Радев, община Плевен, Областен управител, депутатът Найден Зеленогорски, държавни и обществени организации.

Вижте кратък фоторепортаж от събитието:

Кметът Георг Спартански, президентът Румен Радев и Н.Пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Русия. Снимка – Плевен прес.

Прочетете също

Надпреварата за народния вот е в ход – кои са първите регистрирани

Надпреварата за народния вот е в ход – кои са първите регистрирани

Снимка – Интернет. Две партии и една коалиция са регистрирани до днес, 25 септември, за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *