Румен Радев: България има бъдеще като ядрена държава

ИМА НОВИ ХОРА В ЕНЕРГЕТИКАТА, НО КЪДЕ СА РЕЗУЛТАТИТЕ, ПИТА ПРЕЗИДЕНТЪТ

Румен Радев, президент на РБългария. Снимка – интернет.

Президентът даде ясна заявка за бъдещето на АЕЦ „Белене”. При посещението си днес, 17-ти февруари, в завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“ в Пловдив.

„Знаете каква борба се водеше в Съвета на ЕС, в Европейската комисия, за да бъде призната ядрената енергия за чиста енергия. Това има голямо значение за държави, като България. Имаме определен прогрес. В същото време се налагат големи изисквания към инвестициите“, допълни Радев. 

По думите му е крайно време България да вземе решение по тази тема. 

„В този проект са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не можем да оставим в това положение – непрекъснато отлагане и чакане. България има бъдеще като ядрена държава. Категорично“, заяви Радев. 

Според Румен Радев трябва поне десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, каквато е ядрената енергетика. 

„България не може да си позволи лукса сама да се откаже от този огромен потенциал, който инвестира. Знаете колко трудно другите държави в момента изграждат нови ядрени мощности. Най-важното е човешкият капитал. Хората, които да гарантират ефективност и най-вече безопасност. Ние ги имаме и е престъпление да се откажем. Така че, очаквам възможно най-бързо решение“, посочи още държавният глава.

Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи и добри намерения изтече, чухме ги, чакаме резултатите, заяви още Радев.

Президентът каза още, че от институцията следят внимателно „какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми и за потребителите, и за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари, да не говорим какво става с малките и средни предприятия“, посочи държавният глава.

Споделете:

Прочетете също

Тържествено отбелязаха 75-та годишнина на военно формирование 22160 – Плевен

Снимка – Плевен прес. На 2-ри декември от 11:00 ч. на централния площад „Възраждане” в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *