Румен Петков: Ситуацията в българската енергетика е катастрофална

429575422 6745427402227872 4619254455155942259 n

Снимка: “Плевен прес”

Ситуацията в българската енергетика е катастрофална. Това заяви лидерът на АБВ и съпредседател на „Левицата“ Румен Петков на пресконференция днес, 27 февруари, в пресклуба на БТА в Плевен. Той посочи, че от края на миналата година фонд „Сигурност на енергийната система“ на два пъти уведомява КЕВР и Министерството на енергетиката за „катастрофалното“ финансово състояние на фонда:

„В резултат на това той не може да обслужва задълженията си към нашите компании, в това число и към националната електрическа компания. От 29 януари тази година е последното писмо. Това е фонда, който се занимава с продажбата на квоти за емисии от парникови газове и постъпленията в този фонд от средата на миналата година драстично намаляват и се влошават. Свидетели сме на динамичен процес в Маришкия басейн, който е пряк удар по енергийната сигурност на страната. Договорът на ТЕЦ „Марица 3“ – една от двете американски централи – изтече миналата седмица, с него се задължихме да купуваме електрическата енергия на ТЕЦ „Марица 1“ и ТЕЦ „Марица 3“ при изключиелно високи цени и да им плащаме вредните емисии. Т.е. удар върху ТЕЦ „Марица 2“ и върху всички останали български въглищни централи, което практически ги прави неконкурентноспособни. След изтичането на този договор ТЕЦ „Марица 3“ трябваше да започне сама да си плаща вредните емисии и да продава своя ток на енергийната борса. Понеже за тях това е неизгодно те просто спряха работа.

Същата нощ, в която ТЕЦ „Марица 3“ спря работа, без да е информирала държавните институции, Министерството на енергетиката практически принуди ръководството на държавната ТЕЦ „Марица 2“ незабавно да въведе в експлоатация допълнително един от спрените реактори. Имало е срив, според източници от енергийната сигурност, но благодарение на професионалната реакция на държавната централа се предотврати енергийна катастрофа в страната. За сметка на това ТЕЦ „Марица 3“ е поискала от Фонда за възстановяване и развитие 1.3 милиарда лева, с които тази американска централа иска да изгради фотоволтаичен парк с батерии и други съоръжения. Енергичната намеса на Енергийния системен оператор и ръководството на ТЕЦ „Марица 2“ предотврати енергийна катастрофа в страната“.

Според Румен Петков всички тези действия трябва да ни накарат да се замислим каква е перспективата пред нас:

„Нашите правителствени дейци продължават да искат от Украйна да им подарим двата реактора от Белене, защото цената, за която се пазарят е грозно и обидно малка. Без да си дават сметка, че решенията които са взети да се изграждат 7-ми и 8-ми блок от „Уестингхаус“ няма как да се случат по две причини:

-технологията, за която НС взе решение. Работи само един такъв реактор в света.

-„Уестингхаус“ и тези реактори не са лицензирани на територията на ЕС,  а времево това е тежка процедура, която не е ясно кога би започнала и – подчертавам – как би приключила.

Решението на НС, с което се задължи правителството да подпише договор за доставка на гориво от „Уестингхаус“ е престъпно. С такъв тип гориво бяха повредени украински и чешки реактори. В резултат на всичко това в България си гарантираме по-скъп ток.“

На 15 и 16 февруари представители на АБВ са присъствали в Москва на форум за свободата на нациите с участието на повече от 50 държави. Там са се срещнали с председателя на върховния съвет на партия „Единна Русия“ Борис Грезлов и други руски дипломати, които са изразили своето неразбиране на посегателството върху общата ни история, както и от дмеонтирането на Паметника на съветската армия в София. Румен Петков информира, че „Левицата“ е участвала в извънредния 4-ти конгрес на гръцката партия СИРИЗА. Обсъдена е подготовката и общото им участие на предстоящите евроизбори.

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *