Румен Петков: Някой иска да съсипе „Булгаргаз”

Румен Петков, председател на АБВ. Снимка – интернет.

Министърът на енергетиката Александър Николов дължи ясни отговори на обществото, категоричен е лидерът на АБВ Румен Петков. Заплашени сме „Булгаргаз“ да сключи договор за доставка на 500 млн. куб. м. втечнен газ на изключително висока цена. И всички действия, които се предприемат през последния месец по енергетиката, ни карат да се плашим, че някой иска да съсипе „Булгаргаз“ в този му вид, за сметка на доставка на скъп газ за икономиката. Казвам го сега и ще го повторя, когато една шайка безбъдници тръгнат за „оттатък“. Това коментира лидерът на АБВ Румен Петков.

Принуден съм да информирам министъра за фактите, каквито са. На 3 февруари (четвъртък) от 9 часа сутринта новото ръководство на „Булгаргаз“ управлява компанията (някой го е излъгал, че са влезли чак в петък). Но това е дребнотемие.

28 януари, петък, по общественодостъпна информация от газов хъб „Балкан“ имаме продадени всичко под 6000 мегаватчаса. Понеже министърът се колебае между мегават и мегаватчаса, това е 570 500 м2 газ. Т. е. излишъците от тогава, до следващия петък, са се увеличили десет пъти.

2 февруари са продадени 2000 мегаватчаса.

3 февруари – встъпването в длъжност на новото ръководство – са продадени 10 000 мегаватчаса на газов хъб „Балкан“.5 и 6 февруари – по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста печалба 1,8 млн. евро)”.

Петков задава и въпроси по казуса. Твърди, че те имат своите ясни отговори. „Но министърът ги дължи на обществото. И ако не ги даде той, ще трябва да ги дадем други хора. Не защото влизаме в сговор с някой, а защото се борим за интереса на българските граждани и българската икономика”, заявява Румен Петков..

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.