Румен Петков за братя Бобокови, НСО и кой изпрати „Спартак Плевен” в Ловеч

Румен Петков и Цветан Антов в читалище „Съгласие“. Снимка – Плевен прес.

По време на идването си в Плевен заедно с Иван Гранитски и дарението от книги, което издателство „Захари Зограф” направи на читалище „Съгласие”, Румен Петков даде кратко блиц интервю за „Плевен прес”, по горещите теми на деня.

Г-н Петков, вашето мнение за случващото се в страната, в което участва името на Плевен. Става дума за откритите отпадъци в землището на Червен бряг и Рупци, за които прокуратурата твърди, че са свързани с фирми на братя Бобокови. Според вас как ще завършат акциите на прокуратурата по отношение арестите на знакови имена в големия бизнес ?

Започнаха твърде шумно. По някои от тези арести меко казано, остават съмнения в обществото. Аз не бих могъл да се ангажирам с прогноза какъв ще бъде крайният резултат, но моето  убеждение е, че когато започват процесуално – следствени действия, предвартелното размахване на аргументи от обвинението или защитата, се възпрепятства нормалният ход на едно разследване. Защото и двете страни – защитата и обвинението, целят формиране на обществено мнение. А от това не печели обективността на процесуално – следствените действия и подготовката на аргументите на обвинението, както и на защитата.

Аз познавам брагя Бобокови и никога не съм го крил. Познавам ги от много години и лично аз не си ги представям като такива престъпници.

И как според вас ще завърши всичко това ?

Повтарям още веднъж – не мога да се ангажирам с такава прогноза, защото не съм в нещата. Но тогава, когато се сипят обвинения от екрана и то от името на държавното обвинение, това най-малкото смущава. Правната практика в Европа е много далече от такива действия.

Но сте вътре в нещата на НСО, бяхте и министър на вътрешните работи. Има обществена неприязън към факта, че 1 000 човека охраняват 5 – 6 политици с бизнес ?

Първо – надали са 5-6. Не знам президентът Радев да има бизнес, президентът Стоянов да има бизнес или президентът Първанов.

Но Ахмед Доган и Делян Пеевски имат.

Аз мисля, че г-н Доган по принцип няма право на охрана. И ако там има охрана това е грешка на Националната служба за охрана. От тук нататък 1 000 души охраняват 5, първо – тези 1 000 души охраняват сградите на правителството, на Народното събрание, на президентството. Така че, аз не бих се включил в такава атака, зад която не стоят принципи. Ако има обструкции по щата и бюджета на службата, това е един въпрос. Но да тръгнеш да разделяш службата по такъв безогледен начин е престъпление към сигурността на държавата.

В такъв случай проблемът „НСО”  експертен, организационен или политически проблем е ?

И трите. Първо, експертизата, която е концентрирана в НСО е огромна. Трябва да кажа, че да си шофьор в НСО, това не означава, че имаш шофьорска книжка. Това е изключителна подготовка. И затова там тренировките са ежедневни, изключително натоварване е да си охранител в НСО. Това са особени хора, те са по особен начин възпитани, подготвени и тренирани. Всеки ден здравето, живота на обекта е по-ценен от живота на охранителя. И да се посегне на НСО по такъв безогледен начин е просто необяснимо.

Има два простички въпроса, на които никой не иска да отговори.

И кои са те?

Пристига президентът на държавата Х. Той ли ще си попълва декларация коя служба в България да го охранява ? Как ще стане работата ?

Второ – делим ресурса. Това означава да попилеем, коли, техника, въоръжение, плацове за подготовка и т.н.

Тогава не трябва ли да има отделен закон за НСО?

Ние и сега имаме закон. И той е добър закон.

Според вас е добър?

Не само според мен. Имаме светофар, простичък пример, светофaр в столицата. Персоните, които са с такъв тип охрана, ползват позивната „Мизия”. Чия Мизия ще бъде по-силна ? На МВР или на НСО?! Т.е. светофара кого ще обслужи? Този, който управлява светофара кого ще обслужи?

Позицията на АБВ по този казус?

Позицията е категорична. Разрояването на НСО е престъпление към националната ни сигурност. Повтарям това, с което започнах – това ще ни злепостави пред нашите партньори. НСО е служба с безспорен авторитет в света. Аз съм участвал, когато са подготвяни посещенията на президента на САЩ, на Русия. Имам много добра представа от подготовката на посещението на папа Павел II, на вселенския патриарх Вартоломей, на руския патриарх Кирил. Разбирате ли, това са изключително сложни неща и НСО се справи по един блестящ начин, който не остави никакво съмнение за капацитета и потенциала си. Т.е. ние на една служба, която има безспорен авторитет и доверие в световен мащаб, сега ние ще ударим и нея.

Използва ли се за охрана на депутати и отделни политици?

Технологията е разписана в закона. Главния секретар на МВР, шефа на НСО и други експерти, които закона предвижда, оценяват дали заплахите срещу държавния фактор Х – народен представител, министър, друг е въпроса с охраната на магистратите, заплахите са такива, че трябва да се предприемат мерки. Тази експертна група преценява дали да се предприемат или не.

Да се върнем в Плевен. По време на кампанията за кметски избори 2015 год., АБВ беше категоричен опонент на кандидата за кмет на Плевен – Георг Спартански. През 2019 АБВ го подкрепи. Как да си обясним това?

И двата пъти го подкрепихме на втория тур. Ние имахме кандидат в лицето на г-н Цецо Антов и се представихме достатъчно добре и на двата избора. Мисля, че в първия си мандат кметът Спартански показа, че има готовността да чува, не само да слуша. Да чува, защото това са две различни неща. Той въпреки правителствата направи това, което беше възможно да се направи за града от гледна точка на инфраструктура, на големите тържества по случай 140-годишнината от плевенската епопея. Трябва да кажа, че той работи в един мандат, в който омразата на премиера Борисов, на вицепремиера Каракачанов към Плевен, проличаха много ясно. Контурите са повече от видими. Ние сме града, в който за този период не е вложена една стотинка за спортните бази. Каракачанов в крайна сметка е депутат от Плевен, но Борисов и Каракачанов са тези, които закараха плевенския „Спартак” – стогодишният ни футболен клуб, да играе в Ловеч. Сега отново лъжат – дайте да строим нова спортна зала. Защо? Ние имаме спортна зала. Или трябва да се излеят едни огромни пари, от които половината някой да открадне и после да им ги върне в нощни шкафчета или по други известни на тях способи.

Има ли опасност отново този рецидив да действа до края на мандата?

Този рецидив го прави веднъж Борисов, след това Орешарски и сега пак Борисов. Имаме спортна зала „Балканстрой”. Имаме зала „Спартак”. Имаме зала, в която борбата, бокса, волейбола, щангите, баскетбола, имаме зали, в които те много добре могат да се развиват. Последната инвестиция в спортна зала е 2006/7 година, когато я правихме с г-жа Весела Лечева в залата на спортната гимназия.

Така че сега да лъжат, да крадат тук едни пари … Да ремонтират зала „Спартак” , защото се говори за 10 млн., а останалите пари да ги дадат за ги дадат за ремонт на футболния стадион. За да може да върнем „Спартак” там където му е мястото. Повтарям – плевенчани трябва да знаят, че благодарение на Борисов и Каракачанов, 100-годишният „Спартак Плевен” играе в Ловеч.

В контекста на това, което казахте току – що, вашата оценка като лидер на АБВ, за силните и слаби страни в действията на общинска администрация и Общински съвет?

За съжаление, като че ли всеки следващ Общински съвет по нещо отстъпва на предходния. Аз мисля, че това раздробяване вътрешно партиино фракциониране , противопоставяне по неясни причини, разпад на парламентарни групи, имам предвид в групите на общински съвет, е лошо. Защото то води до политическо напрежение, което не е политически мотивирано. Там очевидно става дума за интереси, които са много встрани от политиката. И това е тежък проблем на ГЕРБ. Той рефлектира в една или друга степен върху Плевен, така че за администрацията е много трудно.

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *