Румен Петков за АЕЦ Белене и Аграрен институт в Плевен

BSP preskonferenciya
От ляво на дясно Илиян Йончев, Свилен Атанасов и Румен Петков. Снимка – “Плевен прес”.

Пресконференция по  приоритетите на Коалиция „БСП за България“ – Плевен  в следващия парламент, дадоха днес, 1 декември, в пресклуба на БТА – Плевен Свилен Атанасов –  председател на Областния съвет на БСП – Плевен, депутатът от Коалиция „БСП за България“ от 15 МИР Плевен – Илиян Йончев и лидерът на коалиционния партньор ПП АБВ – Румен Петков.

При откриването на пресконференцията Свилен Атанасов каза: „Основен акцент в политиката на БСП е доизграждането на АЕЦ Белене и поддръжката, развитието и стабилизирането на Медицински университет – Плевен. Това са приоритетите на партията в средносрочен и дългосрочен план и са структуроопределящи за развитието на град Плевен, общината и целия   регион.“

Илиян Йончев – народен представител в 47-то Народно събрание от листата на коалиция „БСП за България“ от 15 МИР Плевен се спря подробно на разгледаното на сесия на Общински съвет – Плевен предложение за отреждане на общински терен за строителство на 5-ти факултет по Ветеринарна медицина в Медицински университет – Плевен. Той акцентира на обединението на всички политически сили около каузата Медицински университет – Плевен  и предстоящото   стартиране на проекта. Йончев заяви, че в качеството му на депутат от Плевен ще съдейства за  осъществяване на идеята. Според него, приоритет на всички 9 плевенски депутати трябва да бъде финансирането на изграждането на Факултет по Ветеринарна медицина.  Като следваща стъпка за развитие на висшето образование в региона той посочи създаване на Аграрен институт.  Друг приоритет пред плевенския депутат е финансиране на втори етап от изграждането на спортна зала в Плевен. „ Ще приканя и 9-те плевенски депутати да обединим усилия в следващия бюджет да бъдат осигурени средства за спортната зала. Това правителство трябва да даде на Плевен справедливостта, която му се полага при толкова спортни успехи. Това е моя лична кауза“,  беше категоричен той.

В допълнение на казаното от Илиян Йончев за създаването на Аграрен институт в Плевен, Румен Петков подчерта, че в  Плевен има два земеделски института – Лозаро-винарският и Института по фуражите, както и Института по царевицата в Кнежа и те са добра основа за създаване на висше учебно заведение с аграрна насоченост.

По въпроса за АЕЦ Белене лидерът на АБВ изрази надежда енергийната сигурност на страната ни да спре да се политизира и на първо място да бъдат поставени българският гражданин и българската индустрия.  Той беше категоричен, че неизграждането на ядрена мощност доведе до този скъп ток днес. „Имаме 40% енергийно мизерстващо население. Изграждането на  нови ядрени мощности няма алтернатива. Това  не е просто осъзната необходимост, а е въпрос на енергийна сигурност, част от националната сигурност и част от гарантиране авторитета на България като държава, която е енергийна сила и държава, която гарантира енергийния стабилитет на региона“, каза Румен Петков.

В заключение Свилен Атанасов  фокусира вниманието към преговорния процес и еднозначното и категорично заявление на групата на БСП, че Белене трябва да бъде финализирана и успоредно с това, трябва да се стартира процедура по  двата блока на АЕЦ Козлодуй.

Споделете:

Прочетете също

437541863 740349108083560 1889949255045264289 n

Картини, бродерии и мозайки от раковини показват в Кнежа, съвместно с посолството на Северна Корея

Корейски картини, бродерии и мозайки от раковини показва в Кнежа, съвместно с посолството на Северна …

Един коментар

  1. Емил Боев

    Стига само тези изказвания да не остана само добри намерения .Иначе е похвално това да имаме Северозападен Аграрен университет но и спортна зала .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *