Румен Петков: В сегашния си вид изборното законодателство дискредитира изборния процес

Румен 2 1
От ляво на дясно: Иван Аспарухов /АБВ/ – кмет на гр. Мездра, Любомира Ганчева – зам. председател на АБВ, Румен Петков – председател на АБВ. Снимка – Плевен прес.

Румен Петков, председател на ПП “АБВ” заяви пред журналисти, че АБВ е твърдо за промяна на изборното законодателство, тъй като в сегашния си вид то дискредитира изборния процес и отказва хората от гласуване. Той беше в Плевен по повод провеждащия се семинар с представителите на АБВ, спечелили кметски и съветнически места в “Местни избори 2019”. Над 100 общински съветници и 40 кметски места са спечелили представителите на партията в местните избори, заяви Румен Петков. На тях ръководството на партията е изказало благодарност за постигнатия изборен успех и са начертани бъдещите действия за реализиране на предизборните обещания.

Според Румен Петков изминалите избори показват тоталния провал на правителството по отношение на изборния процес. Провалът на машинното гласуване е съвсем съзнателен, за да не се въведе същото като практика в България. Взимането на изборни машини под наем по време на евроизборите са напразно потрошени пари, заяви Р. Петков, тъй като не е имало достатъчно време за обучение, разгласа и монтирането им. Според него сега е моментът да започне разговора за въвеждането на машинното гласуване като единствения възможен начин за упражняването правото на глас по време на избори.

Вторият важен момент за промяна на изборния процес е проблема с избирателните списъци и изчистването им от “мъртвите” души. АБВ е за въвеждането на активна регистрация на желаещите да гласуват. Само така ще се върне вярата на хората, че гласа им е зачетен и значим. Що се отнася до малките населени места – има ли повече от 100 избиратели в тях – задължително да се провеждат избори !

Друго предложение на АБВ е за представителност на избраните кандидати. В момента те се избират с обидно малко гласове. Ето защо от партията предлагат за избран да се счита онзи кандидат, който е взел 50 % от гласовете на имащите право на глас.

Румен 2 2
Семинар на АБВ в хотел “Орбита палас” – Плевен. Снимка – Плевен прес.

От АБВ са категорично за премахване на преференциалния вот, обяви Р. Петков. Ако искаме представителност на избора, трябва да се премахнат всякакви други инструменти, е мнението на председателят на АБВ. Според него сега е моментът да започне дискусия за промени в изборното законодателство, за което те ще търсят партньорство за създаването на широк левоцентристки формат.

Въпреки, че ГЕРБ са хегемон в момента, те не са нормална партия, каза Румен Петков. Те са властова партия, без представителен национален орган освен една Изпълнителна комисия. ГЕРБ показва всички признаци на умора и скоро ще изчезне според Петков.

АБВ ще търси съдействието на фондация “Фридрих Еберт”, която да съдейства за изработването на работещ механизъм за избори, както и за обучение на членовете на партията в успешни управленски практики.

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *