Румен Петков в Плевен: Свидетели сме на абсолютна неспособност на правоохранителната система да се противопостави на ескалиращата престъпност

373307579 6086234701480482 2655712244989064287 n

Снимка: “Плевен Прес”

Румен Петков, който беше на посещение в Плевен на 24-ти август, даде пресконференция в Арт залата на ресторант „Ростов“ пред медиите. На нея той засегна два въпроса: обществената среда и атмосфера в страната, серията от тежки престъпления и безхаберието на държавните институции, на първо място правоохранителната система. Както и енергийната сигурност като стратегически въпрос и елемент от националната сигурност на страната.

По тези въпроси Петков изрази своята позиция:

„Всяко едно извършено престъпление поражда в „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ един порив да променят закони. Порив да се стимулира протеста. Всъщност ПП и ДБ, и някои от медиите създадоха една среда, в която улицата решава въпроса, а не институциите. И достигнахме до факта от онзи ден – шофьор извърши тежко престъпление  – уби дете на пътя и уличното правосъдие тутакси се произнесе със смъртна присъда за шофьора. И той беше убит от възмутените граждани.

Въпросът е сега какви законодателни промени ще бъдат приети. Ще променяме ли НК, НПК, какво ще правим? Докато в НС не се оцени, че атмосферата в страната ни е отровена, докато не се осъзнае, че генерално в обществото ние сме на изключително ниско ниво, че имаме 49 % функционална неграмотност, което не смути никого, ни чака трагедия. Защото когато улицата законодателства резултатът е този. Смъртната присъда на шофьора беше произнесена на пътя. Това е целта на ПП и ДБ, и тя трябва да бъде ясно формулирана. Защото сме свидетели на абсолютна неспособност на правоохранителната система да предприеме съответните действия, с които да се противопостави на ескалиращата престъпност.

Нещо по-лошо. Имаме напън да се изпълни един запис в цялост: овладяване на службите, „ще правим с МВР наши избори“ и изпълнението на тези закани в изтеклия запис е факт. Вече 15 директори на областни дирекции са сменени. И е меко казано неприлично, този министър, който е работил с тях, да извършва тези промени абсолютно немотивирано.

Бяхме на протеста в Стара Загора срещу т.н. План за възстановяване. И с основна цел спасяване на въгледобива и електропроизводството на въглищните централи. Протестът беше иницииран от КНСБ и с болка казвам, че нито един депутат от Стара Загора не беше на протеста. А имаше 3 000 души.

Единствената политическа подкрепа беше дадена от нас. И това е лошо, защото когато хората виждат, че политиците бягат от тази тема, те виждат, че улицата решава нещата.

Европа произвежда 7 % от вредните електронни емисии в световен мащаб. А ние искаме да погромим европейската енергетика. На този етап Германия обяви, че няма да закрива, напротив, открива въглищни централи и възстановява въгледобив. Същото обяви и Полша. Единствените, които са силно заинтересовани от това нещо – сме ние. Нашето правителство абсолютно услужливо и слугинажно си мълчи и е готово да ликвидира старозагорския, ямболския и сливенския регион. Говорим общо за 80 000 души. Тези неща трябва да се разгледат достатъчно сериозно в ЕП и цялата тази концепция да бъде променена, така че да отговаря на интереса на Европа.

Повече от 10 месеца не приключваме търга за 10-годишна доставка на природен газ на терминала Александруполис, където България участва. Неприключвайки търга обаче сме постигнали един нечуван резултат – докарали сме до отказ от участие в търга американската компания Шаниир, френската Тотал и англонидерландската Шел. Т.е. три фирми нашата администрация ги е изгонила. За да осигурим един частник и това е компанията Ени.

На тези въпроси трябва да има ясни отговори, защото имаме към днешна дата по-малко от една трета от необходимото количество газ“.

Споделете:

Прочетете също

450904168 1001894185270441 6751637468246628993 n

Отлично представяне на НЧ „Осъм – 1894″ с. Градище  на фолклорния фестивал в Славяново

На 6 юли самодейците при НЧ „Осъм – 1894″ село Градище  участваха  във Фолклорния  фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *