проф. Румен Гечев: БСП е направила диагноза на проблемите и предлага конкретни европейски решения

ПРЕССС
От ляво на дясно: Антонио Василев, председател на МО на БСП, Илиян Йончев, общински съветник и трети в листата на БСП, Свилен Атанасов, общински съветник и председател на Областния съвет на БСП, проф. Румен Гечев, водач на листа, Стефан Бурджев, депутат от 44-то НС и втори в листата. Снимка – Плевен прес.

На специална пресконференция в клуба на БТА – Плевен, водачът на листата на БСП – проф. Румен Гечев информира за основните задачи в предизборната програма на партията. Отношение по програмата, както и по готовността на БСП за изборите, взеха Стефан Бурджев и Илиян Йончев – съответно втори и трети в листата на БСП. Заедно с тях беше и председателят на младежкото БСП Антонио Василев.

Пресконференцията беше открита от областния председател на БСП и общински съветник Свилен Атанасов. Проф. Румен Гечев изложи накратко позицията на партията за обстановката в страната и предстоящите избори. Ето какво каза:

Накратко ще ви представя нашата предизборна програма, с която ще  се опитаме да променим не само родния край, но и България. България има нужда от коренна промяна. За съжаление и след приемането ни в ЕС ние оставаме страната с най-нисък жизнен стандарт, с най-тежки демографски проблеми. Страна с най-висока корупция и най- ниска свобода на медиите. А в последните две години с България се занимават и европейските институции, тъй като ние вече им създаваме сериозни проблеми. Проблеми на самата ЕК, проблеми, които в последните седмици се отбелязват и от страни извън ЕС като САЩ. А това е страна с голяма международна тежест, както и в отношенията между ЕС и САЩ.

България се явява в черните хроники на тези страни и очевидно страната има нужда от нов път на развитие. От промяна на модела на развитие, от промяна на обстановката, в която всички живеем.

БСП не само критикува, но представя и алтернативи. Ето защо ние отново заявяваме своите цели, както и механизмите, по които тези цели могат да бъдат постигнати.. За всички хора най-важни си остават здравето, семейството, образованието и разбира се, социалните гаранции и икономиката.

По въпроса за здравеопазването. Намираме се в тежко състояние, което се задълбочи по време на кризата с Ковид 19. Тук е мястото да отбележа, че БСП от години е предлагала и сега отново предлага алтернативи за това, че беше груба грешка превръщането на българските болници в търговски дружества. Предупреждавахме, че въпреки трикратното увеличение на бюджетните разходи, качеството на услугите и достъпа до тях става все по-труден и по-некачествен. И в момента с развитието на Ковид 19, големите проблеми с българското образование лъснаха. Видяхме как българите умират по стълбищата на болниците, как държавата се оказа неподготвена по отношение на предпазни средства. Нашите предупреждения за изтичането на медицински кадри не бяха чути. Според статистиката 70 % от завършващите медицина не остават в България. Предлагахме нова система и начин на финансиране на здравната система. Както и нови критерии за оценка.

Затова предлагаме здравните заведения в България да са такива като тези в Полша, Чехия, Германия или Канада. Предлагаме българската държава да осигури безплатни лекарства за деца до 14 години.  По отношение на лекарствата, предлагаме ДДС да е 9 %, вместо сегашните 20 %. Няма нито една държава членка на ЕС, където данъкът върху лекарствата да не е по-нисък. С изключение на Дания, само че там здравеопазването е практически безплатно. Навсякъде в страните членки на ЕС има няколко степенна структура на ДДС върху лекарствата и навсякъде той е по-нисък от този в България.

Предлагаме и бюджета на Здравната каса да бъде ангажиран с общинските и държавни болници. Трябва да подчертая нещо много важно. Добре е, че частните болници и клиники създадоха отлична материална база. Ние нямаме никакво намерение да ограничаваме частната собственост в здравеопазването. Но казваме каква е световната практика, че бюджетът на НЗОК ще бъде ангажиран с държавните и общински болници. Гражданите с по-високи доходи могат да си заплатят здравните услуги в частните лечебни заведения. Но да има грижа за държавните и общински болници, където също  да има отлични условия за лечение.

Така че, нов подход и нова система в здравеопазването.

Тук да отбележа, че може би ще се окаже национално престъпление факта, че България е с най-малко ваксини на 1 000 души население. Учудвам се, че и медиите не правят тези сметки. Оказва се, че г-н Борисов, който се тупаше в гърдите, че едва ли не премиерите на всички европейски държави му искат съветите за коронакризата, в същото време осигурил най-малко ваксини за България.

Защо страната я подритват като празна кратуна ? Става дума за човешки животи в края на краищата. Защо правителството е подписало несиметрична доставка на ваксини , като основната доставка в най-голям процент е АстраЗеника , която вече в няколко страни е забранена ? Защо ваксините в България се доставят и ревизират от майката на евродепутатка от партия ГЕРБ ? Тук нещата добиват скандални измерения и те са свързани с живота на хората.

Пълен провал на т.н. Програма за ваксинация. Здравната система е напълно сбъркана, напълно сбъркана политика на правителството на ГЕРБ и неговите сателити, което причинява беди на цялото общество.

Що се отнася до социалната политика, ние предлагаме конкретни решения на демографския проблем. Тези решения се прилагат в страни от ЕС и страни с висок стандарт на живот. Един от най-добрите примери по отношение на демографските проблеми е Унгария. Ние предлагаме при раждане на първо дете държавата да дава 500 лв., за второ дете –  1 000лв., за трето – 1 500 лв. Като за всяко второ и трето дете, където родителите са социално осигурени през последните 24 месеца, еднократната помощ да бъде 6 500 лв.

Предлагаме увеличение на компенсациите за майчинство през втората година на 650 лв. Това засяга 6 000 български майки. За работещите родители, които отглеждат деца, по 500 лева при спадане от облагаемия данък за семействата. Т.е. ако едно семейство дължи на бюджета 1 000 лв. данък  и отглежда едно дете, то ще дължи само 500 лв. А ако отглежда две деца – няма да плати данък.

Освен това смятаме, че България трябва да осигури ресурс, както е в други европейски страни, за безплатни детски градини и ясли. Ние категорично не приемаме подхода на ГЕРБ когато идват избори да  подхвърляме подаяния от 50 лв. на нашите родители в пенсионна възраст. На всичкото отгоре за тези 50 лв. имаха наглостта да обявят, че ще бъдат давани да изборите. Това е циничен подход.

Всички сме съгласни, че политиката на вдигане размера на минималната пенсия в България е правилна. Само че се получи така, че хора, които са работили по 30-40 години, получават пенсия, която е същата като на хора не работили изобщо, или само 5-6 години. Пример – в с. Обнова медицинска сестра, която е работила 40 години, даде пример как нейната пенсия е същата като на съседката, която е работила 7 години. Т.е. ГЕРБ въвежда принцип на крещяща социална несправедливост, тъй като в целия свят пенсионната система се базира на това какъв е приноса на всеки трудещ се за неговия пенсионен фонд.

Ето защо предлагаме преизчисляване на пенсиите, осъвременяване на пенсиите спрямо 2017-та година, въвеждане на социална справедливост, така че за една и съща професия,  и един и същ брой прослужени години, да се получава една и съща пенсия.

По наши разчети промяната на системата на пенсиониране би довела до трайно увеличение на пенсиите от 20 до 30 %.

По отношение на образованието искаме да следваме европейските критерии. Това ще рече да заделяме  минимум около 5 % от БВП за образование и наука. Това е политиката и на европейските страни. Както и заделяне на 1 % от БВП за култура. Освен това, да има бюджетно финансиране за държавни и общински училища.

Да припомня, че ГЕРБ въведоха финансиране и на частните училища. Аргументите за това са, че родителите на тези деца в частните училища също плащат данъци. Вярно е, че има страни по света където се финансират частично и частните училища. Но в повечето страни европейската практика е, че държавното бюджетно финансиране е само за държавните училища и университети. Нека да прилагаме тази европейска практика. Да не говорим, че повечето университети в света са безплатни. Затова нашите младежи от плевенско предпочитат датските университети, защото са безплатни. Затова предлагаме до края на мандата да имаме и безплатно обучение в държавните университети.

Как ще стане това ? Като осигурим допълнителни финансови ресурси с два основни източника – първо промяна на данъчната система. Премахване на плоския данък. Плоският данък, в който политическите ни опоненти са се вкопчили, се практикува в Монголия, Узбекистан, Киргизстан.Сред тях ли искаме да останем или в развитите европейски държави и САЩ, където има прогресивно данъчно облагане.  Нито една бързо развиваща се икономика не разчита на плоския данък.

И тук съвсем не става въпрос за вдигане на данъците, което опонентите приписват на БСП. А за следното: за всички български граждани, чиито месечен доход е 3 600 лв.  ще плащат същия данък от 10 %. Само 120 хиляди по-богати българи  ще плащат по-висок данък на стъпки.  От 10, 12, 15 или 18 %.Даже пределният данък от 28 % е по-нисък от пределния данък в ЕС, който е 45 %. Т.е. БСП не повишава данъците, а облекчава българската средна класа и прилага европейската практика:  най-богатите българи да имат по-голям принос в бюджета.

Така осигуряваме 1 млрд. и 800 млн.лв. бюджетни приходи , с които осигуряваме социалната си програма.

Искаме да приложим и друга европейска практика. Като удвояване на капитала на ББР. Както и да разширим нейната мрежа, тъй като по-голямата част от нейните средства минават през търговските банки., които водят преговори и сключват договори с малки и средни фирми. Само че, това е голям проблем за тези фирми по регионите, особено в нашия край – плевенския. Представете си как една малка фирма с 5 – 10 души, трябва да ходи до София и то не един път, за да води преговори и подписва договори или представя проекти.

Ние искаме банката да има офиси  във всички областни центрове, в т.ч. и в Плевен. Така че, да осигурим лесен, ефикасен и бърз достъп на хилядите малки и средни фирми до Банката за развитие и преференциално кредитиране.

Искаме да увеличим с по 100 млн.. лв. годишно финансовите ресурси на Агенцията за експортно застраховане.Ясно е, че българската икономика има нужда от стимулиране на износа и навсякъде по света държавите стимулират износа. Родното производство има крещяща нужда от подобна подкрепа.

В момента има колапс на чуждите инвестиции в България. 2007 година, която е годината преди кризата в България, преките чужди инвестиции в страната бяха 9 млрд. евро. Сега са 600 млн. евро. Същото е положението и с вътрешните инвестиции. Една от важните причини за това е, липсата на законност. Нечуваното ниво на корупция в България  гони чуждите инвеститори. Затова държавата ни е единствената страна в света, която не произвежда даже леки автомобили. Тук не дойдоха нито Фолксваген, нито БМВ, нито Трабант. Няма ги. Как ще дойдат при този грабеж на бизнеси в България ?

Състоянието на правната ни система е просто трагично. Българската съдебна система и главният прокурор мълчат за шкафчето, пистолета и парите в нощното шкафче на премиера.  Питам се спокойно ли спят тези хора ? Виждате и какво става в последните дни. От 10 прокурори, които се предлагат за членове на европейската прокуратура, 7 връщат. Единствената страна, в която са върнати прокурорите, е България. Сега трябва да се избират нови.

Докато не си оправим съдебната система и въведем ред и законност по европейските стандарти, ще продължаваме да стоим на последното място в ЕС. Затова нашето обръщение към българите е, че БСП е направила диагноза на проблемите, не се е ограничила само с тяхната констатация, но предлагаме и конкретни решения, които са европейски.

По отношение на кампанията Стефан Бурджев информира, че всички общински структури в областта отдавна са направили необходимото за добра организация на изборите. Тя е съобразена с противоепидемичната обстановка. Той сподели и личния си ангажимент към избирателите – това е пускането на АЕЦ Белене в експлоатация. Както и осигуряване на добри условия за чуждите инвеститори в Плевен. В това отношение той като депутат е помогнал за идването на Леони в града.

Илиян Йончев също се ангажира с лични ангажименти към Плевен и избирателите, като подчерта, че част от тях той е започнал още по времето когато е бил областен управител. Сподели, че би искал държавата да се управлява също толкова успешно, както и УМБАЛ, където в момента работи.

За да станат реалност европейските решения на БСП за по-добър живот в страната, трябва да се гласува с бюлетина № 4.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

8 3

Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *