Ротари клуб – Плевен с благодарствено писмо към всички дарители за закупуване на апаратура за кръвна плазма

Ротари клуб - Плевен с благодарствено писмо към всички дарители за закупуване на апаратура за кръвна плазма
Вдясно – Николай Савов, президент на Ротари клуб Центрум Плевен. Снимка – Ротари клуб.

Скъпи приятели и съмишленици,

Щастливи сме да Ви съобщим, че нашата дарителска акция „Да спасим човешки животи в битката  с COVID19за закупуване на апаратура и необходимо оборудване за извличане на кръвна плазма за РЦТХ-Плевен /Кръвна банка/ следва своя успешен ход и е време да отчетем нейния първи етап. За 10-те дни след старта на кампанията бяха събрани средства и закупено следното оборудване:

  1. Апарат за извличане на кръвна плазма на немската фирма Freeze, рециклиран, с 1 година гаранция, на стойност 15 000 лв.
  2. Донорски стол, който бе осигурен на цена 1 170 лв.
  3. Консумативи за началния етап от работата – 54 сета /за 54 донори/ на обща стойност  8640 лв.
  4. Специализирана камера за съхраняване на кръвната плазма Liebherr, която охлажда до минус 30 градуса –4260 лв.  

Очаква се апаратурата да бъде доставена до 1 декември. Тя е избрана от екипа на РЦТХ, като нашето условие бе тя да е налична и да бъде получена по възможно най-бърз начин, защото е важно да спасим човешки животи сега, в разгара на пандемията. Осигурената до момента апаратура е достатъчна, за да бъде сертифициран центърът в Плевен за извличане на кръвна плазма от Изпълнителна агенция по лекарствата.

След като събрахме тези пари, имаше още хора, които искаха да се включат в кампанията. Тогава ние се обърнахме отново към д-р Анелия Цочева от РЦТХ дали има нужда от друга апаратура, за да е пълноценен проектът. Така определихме целите за втория етап на кампанията:

  1. Хематологичен анализатор – за изследване на пълна кръвна картина на донорите на плазма. Резултатът излиза след няколко минути и не е необходимо кръвта да се носи за изследване в лаборатория. Апаратът за 7998 лева.
  2. Апарат за стерилно свързване, който разделя кръвта на един дарител на три, за да се помогне на трима пациенти, т.е. ефективността става три пъти по-голяма. Цената на апарата е 21 075 лв.
  3.  Оборудване за стерилно залепване и отрязване на тръбичките на саковете на цена 7532.40 лв.
  4. Електронна везна, за да се изчисли необходимата терапевтична доза плазма за всеки пациент – на цена 2 376 лв.
  5. Бактерицидна лампа от затворен тип за дезинфекция на въздуха за  около 1000 лв.

Апаратурата за втория етап е на стойност около 40 000 лева.

До този момент събраната сума в дарителската акция „Да спасим човешки животи в битката  с COVID 19” е общо около 57 000 лева, но това е динамичен процес. След осигурената апаратура за първия етап на кампанията на стойност 29 000 лв. вече е закупен и хематологичният анализатор. В банковата сметка на клуба остават 15 768 лева, а в интернет-платформата са дарени около 4500 лева, или налични общо 20 268 лева. След постъпването на дарение от Лайънс клуб София Кепитъл от 2 500 лева до финала на дарителската кампания са нужни още 9 232 лева.  

След като стана ясно, че политическа партия ще дари втори апарат за извличане на кръвна плазма за Плевен, Ротари клуб Плевен Центрум ще включи в кампанията си и закупуването на втори донорски стол. Към момента няма наличен такъв на цената на закупения първи стол, но продължаваме да следим пазара.

В случай, че събраната в дарителската акция сума надхвърли необходимите средства за оборудването, ще бъдат закупени допълнително консумативи – сетове за донорите на кръвна плазма.

Апаратите от втория етап са със срок на доставки между 2 и 4 седмици, което означава, че до края на годината плевенският център за извличане на кръвна плазма ще може да функционира пълноценно. Имената на всички дарители ще бъдат публикувани на интернет-страницата на Ротари клуб Плевен Центрум и ще направим пълен отчет след приключването на кампанията.

Благодарим на всички, които ни подкрепиха, така че тази дарителска акция се превърна в обща кауза за много хора не само от Плевен. Откликнаха гражданите, откликна малкият и средният бизнес със средни дарения между 500 и 1000 лв, включиха се лечебни заведения от Плевен, приятелски Ротари клубове, Лайънс клубове от Плевен и София.

Радвам се, че днес с още повече увереност можем да кажем:

Благодарим за подкрепата! Заедно ще се справим!

От името на плевенските ротарианци:

                        Николай Савов,

                        Президент

                        Ротари клуб Плевен Центрум

Прочетете също

Партията на Петър Москов заговори за "патриотична коалиция" с НФСБ и ВМРО

Партията на Петър Москов заговори за “патриотична коалиция” с НФСБ и ВМРО

Лидерите на КОД /Консервативно Обединение на Десницата/ и НФСБ – Д-р Петър Москов и Валери …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *