Рожден ден празнува бившият плевенски кмет Андрей Романов

Рожден ден празнува бившият плевенски кмет Андрей Романов
Андрей Романов. Снимка – лична фейсбук страница.

На днешния 30-ти ноември своя 94 – ти рожден ден ще отпразвува Андрей Романов, бивш кмет на Плевен. През неговия мандат се осъществяват стороителствата на Панорамата и Водната каскада.

Андрей Романов е роден през 1926 година в с. Славовица, Плевенско. Завършва гимназия в Плевен и висше икономическо образование в София. След отбиване на военната си служба активно се включва в бригадирското движение. После работи в околийския и окръжния комитет на комсомола, а от 1956 г. – в структурите на Градския комитет на БКП в Плевен. Две години е бил председател на ТКЗС в родното си село. През април 1967 г. е избран за секретар на ГК на БКП – Плевен, а четири години по-късно – за кмет на града. Като такъв работи осем години, които съвпадат с мащабната строителна програма за 100-годишнината от освобождението на Плевен от турско робство.

Най-значим и внушителен от новите обекти е Панорамата “Плевенска епопея 1877/78 г.”. Два мандата е бил кмет и на община Долна Митрополия. След пенсионирането си се занимава с краеведческа дейност. Автор е на книгите “Славовица през вековете” и “Време на мечти, време на дела”.

Прочетете също

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Новородениият Иван Иванов, първото бебе на община Левски за 2021 година. По традиция на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *