Начало | Култура | „Рисувайте, докато сами се превърнете в рисунка“ – завещава Илия Бешков на своите следовници

„Рисувайте, докато сами се превърнете в рисунка“ – завещава Илия Бешков на своите следовници

На 24-ти юли 1901г. в Долни Дъбник се ражда Илия Бешков, един от най-забележителните български творци от първата половина на 20-ти век.

Той е живописец и график. Известни негови работи са карикатури и илюстрации, осмиващи зараждащия се в началото на века тоталитарен режим в България.

В периода 1918 – 1920 г. учи в Юридическия факултет на Софийския университет. Завръща се за кратко в родния Долни Дъбник като учител. През 1921 г. постъпва в Художествената академия, където следва живопис в класа на проф. Никола Маринов. Още като студент публикува карикатури в сп. “Маскарад”, “Див дядо”, “Българан”, “Стършел”, “Вик”; сътрудничи с илюстрации на издателствата “Т. Ф. Чипев” и “Хемус”.

През 20-те г. на ХХ в. на два пъти е арестуван: през 1923 г. за участие в юнското въстание и след априлските събития през 1925 г. От 1930 г. е член на дружеството “Родно изкуство”. От 1945 г. преподава в Художествената академия където е редовен професор и завеждащ катедра “Графика” от 1953 г. до края на живота си. Поколение графици и илюстратори са повлияни от страстното преподаване на професора. Обаятелен разказвач и мъдрец, художникът се запечатва в съзнанието на много свои студенти, които грижливо записват мислите му споделени пред тях:

„Вие трябва да рисувате фигурата на един човек така, че като обърнете листа наопаки, да затежи и увисне като прилеп на таван! …Рисувайте, рисувайте докато сами се превърнете в рисунка…”

Бешков умира в София на 23 януари 1958 г.

Прочетете също

Петима кандидати ще спорят за лидер на БСП

Петима са успешно регистрираните кандидати за председател на БСП. Техните имена са Валерий Жаблянов, Кирил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *