РИОСВ разгневи кмета на Плевен Георг Спартански

Алеите в парк „Кайлъка“. Снимка – интернет.

Гневен пост е публикувал във фейсбук кметът на Плевен Георг Спартански. Причината е отказ на РИОСВ – Плевен да разреши поставянето на соларни лампи в алеите на парк „Кайлъка”. Ето и цялата публикация без редакторска намеса от наша страна:

„На КОГО СЛУЖИ Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/- Плевен???

Уважаеми съграждани,

както знаете, след повече от 20 години почти пълна безстопанственост от страна на собственика, т.е. на държавата, част от емблематичния за всеки плевенчанин парк „КАЙЛЪКА“ бе предоставена за управление на община Плевен по наше категорично настояване .

С осигурените от държавата финансови средства и основно чрез общинска фирма „Паркстрой“ започнахме мащабна работа по етапното почистване и възстановяване на парка. Видно е за всеки непредубеден посетител ,че „Кайлъка“ днес няма нищо общо с това, което беше до преди няколко месеца.

Тук няма да описвам всичко свършено, както и това, което предстои.

С тази публикация искам да уведомя плевенчани за нашето желание да разположим 72 паркови осветителни тела-соларни лампи по централната алея от входа на парка до Летния театър, т.е.да осветим по ЕКОЛОГИЧЕН НАЧИН алеите, които НИКОГА ДОСЕГА не са имали осветление, да ползваме слънчева енергия, а не електричество, за да създадем комфорт за хората. Искаме да е модерно, да е екологично и безплатно.

Собственикът на парка, т.е.Държавата в лицето на Областния управител на Област Плевен даде своето съгласие.

Очаквахме същото да се случи и от страна на РИОСВ.

За огромна моя изненада РИОСВ без сериозни ЗАКОНОВИ аргументи ОТКАЗА да съгласува екологична инициатива, насочена към подобряване на комфорта на гражданите в парка по абсолютно модерен, щадящ природата и екологичен начин !?

Искам да попитам ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПУБЛИЧНО – КЪДЕ беше РИОСВ- Плевен десетилетия наред, когато паркът не се стопанисваше от Държавата изобщо или когато в него се извършваха действия, тотално нанасящи щети на природата, когато по безобразен начин се съсипваше инфраструктура, дървесна и храстова растителност, когато целият парк тънеше в мръсотия и мизерия и бе превърнат на сметище ???

Защо РИОСВ спа дълбок сън с отворени очи и за толкова много години не се намери служител там, който в изпълнение на служебните си задължения да се опълчи срещу безстопанствеността и безобразията?

С какво еко-осветлението нарушава или заплашва да наруши парковата среда и био-разнообразието ???

В заключение – аз КАТЕГОРИЧНО ЩЕ ПОСТАВЯ парково осветление със соларни лампи по алеите , защото СЪМ ТВЪРДО УБЕДЕН, че е в интерес на гражданите !

Ако чиновниците в РИОСВ считат, че нарушавам някакви разпоредби, нека ме накажат – ще се видим в съда! ГОТОВ СЪМ !!!

Междувременно ще уведомя с нарочно писмо Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и лично Министъра за този казус и ще поискам и да се произнесе – НА КОГО в крайна сметка СЛУЖИ РИОСВ-Плевен ???

P.S.Публикувам пълния текст на писмата от Областния управител и на РИОСВ, както и 2 примерни снимки на парково соларно осветление-за илюстрация”.

„Плевен прес” се свърза с директора на РИОСВ Плевен инж. Стефан Цанев. На въпроса ни „Защо е против поставянето на соларни лампи в „Кайлъка” инж. Цанев каза, че не е против поставянето им. Просто спазва процедурата по Плана за управление на защитена територия „Кайлъка”. Същият план е приет на 28.05.2011 год., подписан е от тогавашния министър по опазване на околната среда и водите – Нона Караджова и е публичен документ, който може да се прочете на страниците на МОСВ и Областна администрация – Плевен.

Инж. Цанев сподели, че според този нормативен акт в защитена територия „Кайлъка” не могат да се правят нови подобрения, какъвто е случаят с лампите. Имал е разговор по този повод с арх. Невяна Иванчева, зам.кмет „Териториално развитие” в община Плевен. Информирал е че ако има документ удостоверяващ наличието на осветление в парка в миналото, ще може да се даде разрешение за соларните лампи. В защитените територии може да се извършва ремонт на съществуващи обекти, какъвто е случая с Летния театър. Но не могат да се правят или поставят нови, каза инж. Цанев. Арх. Иванчева е обяснила, че общината не разполага с подобен архивен документ.

По тази причина е направен отказа. „Просто спазвам духа и буквата на Закона”, каза още инж. Цанев.

Писмото на общината с искане за поставяне на соларни лампи е изпратено в МОСВ. Очаква се становището на министъра. Ако той разреши поставянето им в защитена местност парк „Кайлъка”, РИОСВ – Плевен веднага ще издаде съответното разрешително.

Кога обаче ще стане това – от РИОСВ Плевен не се наемат да прогнозират.

Виж още: Плевен с предложение до Министерския съвет за безвъзмездно управление от Общината на още два имоти в „Кайлъка“

Споделете:

Прочетете също

Плевен има своя първи Google сертифициран учител, който получи признание от световния гигант

Александър Тачев. Снимка – СУ „Ст. Заимов“, Плевен. Плевен има своя първи Google сертифициран учител, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.