РИК изпраща в ЦИК казуса със съставите на СИК-овете в община Плевен

SAM 6040
Областна администрация – Плевен. Снимка – Интернет

Както „Плевен прес” писа, проведените на 9-ти юни консултации при кмета Спартански за съставите на СИК-овете в община Плевен, се провалиха. Причината – ГЕРБ настояват за повече места в тях, останалите партии не са съгласни. Според тях се нарушава квотния принцип. В резултат – протокола от заседанието е изпратен в РИК – Плевен и партиите очакват РИК да им реши проблема.

Но и това не става. На 15 юни т.г., в свое заседание 13-те члена на комисията трябвало да решат колко бройки в СИК-овете на община Плевен ще има всяка партия. 

Но и това не става. Причината – 6 члена са „за” това решение, 7 члена са „против”. Ето какво каза по този повод председателката на РИК – Плевен, Василка Митева: „Законът указва, когато не се постигне съгласие преписката, заедно с всички приложени към нея документи и материали, да се изпрати в Централната избирателна комисия, която е компетентна да се произнесе. Преписката заедно с всички приложени към нея документи и материали беше изпратена в ЦИК веднага след вземане на решението.“

Свързахме се и с ЦИК. От там потвърдиха, че преписката и придружаващата я документация, са пристигнали при тях днес, когато е последният срок по хронограмата.

Тъй като същата не указва в какъв срок ЦИК трябва да вземе решение, от там информираха, че по всяка вероятност казусът Плевен ще бъде вкаран още днес в редовното заседание на ЦИК. Но допълниха, че при подобен казус има два варианта: или да се върнат нещата отново за разглеждане и решение от РИК – Плевен, или ЦИК да вземе решението. Но вторият вариант е малко вероятен, допълниха от ЦИК.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *