РЗИ – Плевен: Сезонният грип идва през декември. Неговите симптоми и тези на Ковид – еднакви.

ДО 15 ОКТОМВРИ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ТРЯБВА ДА ИЗГОТВЯТ СПИСЪЦИТЕ С ПАЦИЕНТИ ЗА БЕЗПЛАТНА ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА  

Д-р Илиян Минчев – директор на РЗИ Плевен. Снимка – Интернет.

В края на месец септември Министерство на здравеопазването публикува информация за 230 хиляди безплатни ваксини против грип, които ще бъдат поставени на желаещи граждани на и над 65 годишна възраст. За повече информация по темата се обърнахме към д-р Илиян Минчев – директор на РЗИ Плевен.

На въпроса кога и колко от безплатни ваксини против грип ще дойдат в Плевенска област, отговори следното:

„Тези ваксини не са по реда на имунизационния календар. Ние получаваме регулярно, напълно безплатно за хората, ваксините които са включени в републиканския имунизационен календар, т.н. детски ваксини. Ваксината против Ковид – 19 е със същия статут – налична и безплатна.

Противогрипната ваксина не влиза в тази категория. Поставянето на противогрипните ваксини е  задължение на личните лекари. РЗИ няма отношение по този въпрос. Противогрипна ваксина има в аптечната мрежа и извън обявените безплатни ваксини, всеки гражданин може да си закупи и да му бъде поставена. Включително и при нас в РЗИ.

РЗИ не получава от  подсигурените от държавата  безплатни ваксини. До 15 октомври личните лекари трябва да  изготвят списъци на желаещите да се ваксинират против грип. След това личните лекари трябва да направят заявка до фирмата доставчик на противогрипната ваксина. Има ограничение в броя колко безплатни ваксини може да получи всеки личен лекар, за да бъдат равномерно разпределени ваксините в страната.  Безплатните ваксини са предназначени за пациенти на и над 65 годишна възраст. Това е финансирано от държавата.

До 15 октомври гражданите могат да се обърнат към своя личен лекар за допълнителна информация и за да бъдат включени в списъка на желаещите да се ваксинират, ако отговарят на изискванията. Грипът е сезонна инфекция и трябва да се направи  ваксина  преди неговото идване.“

Дойде ли вече сезонният грип, д-р Минчев?

Сезонният грип идва в края на декември. Какво ще бъде положението не можем да прогнозираме. Миналата година грипна епидемия нямаше. Това се случва за първи път от много години насам. Имаме комбинирани тестове за грип и Ковид – 19, и не се наложи да ги използваме. Всички проби за грип, които направихме миналата година бяха отрицателни. Сега все още е рано за грип.

Каква е разликата в симптомите на сезонния грип и Ковид – 19?

В голяма част те се припокриват. Всякакви риновирусни инфекции и други коронавирусни / не Ковид – 19 /, всички простудни заболявания тръгват по един и същи сценарии. Леки болки в гърлото, сухота, със или без секреция от носа, с по-малко или повече температура, с по-малко или повече болки в ставите и мускулите, умора и отпадналост. Това са универсални симптоми за простудно заболяване. По тези симптоми не може да направиш диференциална диагноза, за да кажеш, че е грип или Ковид-19. По-специфичен симптом беше загубата на обоняние, но този симптом с Делта варианта на практика изчезна. Появяват се и бързи, преходни разстройства, но тях ги има и при грип. Не е възможно по симптоми да се ориентираме. Затова лекарите искаме при диагнозата да има рентгенова снимка и още по-добре скенер. Защото при минимални симптоми в белите дробове може да има характерни изменения. Дори и при отрицателен тест като се види на скенер това изменение клиницистът може  да бъде уверен, че е Ковид-19. А тестът позитивира още на следващия ден.

 Тестът ли е най-сигурното доказателство?

В момента разполагаме с двата вида тестове. Антигенен и PCR. Антигенните тестове стават все по-добри. Принципът им е сходен но PCR хваща минимално вирусно натоварване, докато антигенният тест хваща по-високо вирусно натоварване т.е. трябва да има и някакви симптоми. В момента за да се постави диагноза трябва да има тест, рентгенова снимка и някои кръвни  изследвания, като водещото е тестът. В същото време тестът дава и друга информация. Ако пациентът е за болница в какво отделение да постъпи. Дали е за Ковид отделение или не.

Как плевенска област успява да остане в светлата зона на Ковид картата?

Да, оставаме в светлата зона. Днес, / 7 октомври б.а. / имаме 39 нови случая. Има значение относителното ваксинационно покритие в областта. До днес са поставени 87 хиляди дози, като 45 хиляди човека са с напълно завършен ваксинационен цикъл. Друга причина е, че доста хора в нашата област вече преболедуваха. През втората вълна, преди година, Плевен беше с най-високата заболяемост. Надявам се, че се отразява и това, че хората спазват някакви противоепидемични мерки. Вижда се по публични места – градски транспорт, магазини, че хората са с маски.

Има ли напрежение в Ковид – отделенията и Ковид – зоните в града?

Не, натиск няма. За щастие в момента е спокойно. Половината от разкритите Ковид-легла за неусложнени са свободни. В двете Ковид – зони разкрити в ДКЦ „Свети Панталеймон“ и Кардиологичния център на Болница „Сърце и мозък“ също  до мен не е достигнала информация за проблеми. Имаше проблеми в началото, във връзка с обявените безплатни лекарства, които се предоставят там. Някои от лекарствата ги нямаше, а за други има минимално доплащане.  Има обявен списък с 15 лекарства, които се предоставят там, голяма част от тях са напълно безплатни, някои са с минимално доплащане. Това е за всички пациенти и важи за цялата страна.

Споделете:

Прочетете също

Промениха бюджета на община Плевен като осигуриха 31 200 лева за аератор

ПРОМЕНИХА КАПИТАЛОВИТЕ РАЗХОДИ НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН, ВКЛЮЧИХА В РАЗЧЕТА И ДОСТАВКА НА АЕРАТОР ЗА ЕЗЕРО …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *