Решено е: Алея в Плевен ще носи името на Андрей Романов

В памет на един от най-успешните кметове на Плевен – Андрей Романов, алея в града ще носи неговото име. Общинският съвет на Плевен подкрепи единодушно предложението, внесено от кмета Георг Спартански като допълнителна точка на днешното заседание.

Припомняме, че „Плевен прес“ писа Кметът на Плевен с предложение до общинските съветници за именуване на алея „Андрей Романов“

Андрей Романов е бил начело на управлението на Плевен в периода 1971 – 1979 година. Роден е на 30 ноември 1926 г. в плевенското село Славовица. Името му ще остане в историята на града със строителството на емблематични обекти, като Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, алея „Скобелев“, Централната градска част с Водната каскада, подготовката и изграждането на уникалната със своята архитектура Художествена галерия „Илия Бешков“. В този период в Плевен са построени над 13 000 жилища, детски градини и училища. Андрей Романов е награждаван с редица високи държавни отличия, през 2014 г. получава и званието „Почетен гражданин на Плевен“, през 2021 г. е удостоен и с Почетния знак на Президента на Република България. Г-н Романов почина на 7 февруари тази година на 96-годишна възраст.

„Андрей Романов е един от най-успешните кметове на Плевен, обществен деец, когото поколения плевенчани ще помнят като пример за почтеност, трудолюбие, всеотдайност, мъдрост, скромност и човечност, поставил добруването на съгражданите си над всичко“, се казва в предложението на Георг Спартански. С оглед улеснение на гражданите, които ще трябва да сменят личните си документи ако бъде променено името на улицата, на която живеят, предложението е в памет на Андрей Романов да бъде кръстена алея.

С решение на Общински съвет – Плевен с името на Андрей Романов ще бъде именувана безименната алея, която води към Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ Изборът й не е случаен – именно по време на неговото кметуване е построена и самата Панорама.

ОбС – Плевен

Споделете:

Прочетете също

Уникални техники при избработването на ножове ще демонстрират майстори от цялата страна в Плевен

От ляво надясно: Радослав Сарафов, Кирил Митрашков и Митко Симеонов. Снимка: „Плевен Прес“ Около 40 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *