Решаващата годината на парламентарни и президентски избори започва с частични кметски в няколко плевенски села

Ярослав Димитров – Председател на ОИК / общинска избирателна комисия/ Плевен
Ярослав Димитров – Председател на ОИК / общинска избирателна комисия/ Плевен

Как ще протече организацията за частичните избори за кметове в няколко села от плевенска област питаме Ярослав Димитров – Председател на ОИК / общинска избирателна комисия/ Плевен.


В кои села ще се проведат частични избори?


В областта ще се проведат частични избори за кметове на три населени места. За община Плевен това е село Николаево, в община Долна Митрополия избори ще има в с. Славовица и в община Левски ще се избира кмет на с. Стежерово. За Общинската избирателна комисия Плевен, на която съм председател частични избори ще има в с. Николаево. Другите две села са в обхвата на работа на съответните общински избирателни комисии.


Какви са причините за частичните избори в с.Николаево?


В Николаево ще има избор на кмет, тъй като има издадена присъда на досегашния кмет на селото, която е влязла в сила. Ние бяхме сезирани и сме издали решение за прекратяване на пълномощията му. Това налага избора на нов кмет.


Колко СИК- а /секционни избирателни комисии/ има в село Николаево?


Най-вероятно ще има една секционна комисия, традиционната стационарна и вероятно ще има една подвижна, която ще обслужи избирателите, които подадат заявления, че имат затруднения в придвижването. СИК, вероятно както и до сега ще бъде ситуирана в пенсионерския клуб, който се намира в центъра на селото.

Колко са избирателите в това населено място?


На този етап все още нямаме окончателна цифра, тъй като не са излезли избирателните списъци, но вероятно ще са около 600 избиратели.


Каква ще бъде процедурата от тук нататък?


ЦИК издаде Хронограма за работата на ОИК по частичните избори. Съгласно тази Хронограма за частичните избори насрочени на 28.02.2021г. ОИК започва работа на 19 януари и се следват стъпките – консултации при кмета на общината за членове на СИК, назначаване на членовете, регистрация на партии и коалиции за участие в изборите до 28 януари, регистрация на кандидатите за кмет до 2 февруари. ОИК ще излезе с решение по тези предложения. Обучение на членовете на СИК в седмицата преди изборите, регистрация на застъпници, наблюдатели и представители. Хронограмата на частичните избори следва същите действия както изборите за кметове и общински съветници. Предизборната кампания започва на 8 февруари. В предизборния ден /27 февруари/ ще раздадем бюлетината и другите съпътстващи материали. Следва изборен ден, предаване на протоколите от СИК към ОИК в края на деня, издаване на протокол за ЦИК и ако не се стига до балотаж, следва назначаване на нов кмет. Всичко това е казано много накратко хронологията на действията. Възможно е да има и балотаж, защото по предварителна информация в това малко населено място вече са изявили намерение да се кандидатират повече от 3-ма човека. Допускам да няма 100 % избирателна активност и вероятност да няма никой избран с 50% + 1 от гласовете и тогава провеждаме втори тур.


Как ще се съчетаят процедурите по изборите с оглед старта на избори за Народно събрание?


Това изцяло зависи от Указа на Президента за избори за Народно събрание. Ако изборите бъдат обявени за 18 април РИК / Районна избирателна комисия/ започва работа 50 дни преди датата на изборите. Петдесетият ден е точно деня на частичните избори – 28 февруари. Това означава, че няма да се налага да се съчетават процедурите по изборите там където има частични такива. Обществеността е наясно, че повечето от членовете на РИК са и членове на ОИК, но дори и да се застъпят процедурите ще съумеем да съчетаем ангажиментите си. Аз изказвам предположение като споменавам датата 18 април за ден на избори за Народно събрание, но ми се струва логична и реалистична.


Какви са противоепидемичните мерки предвидени за работата на СИК и ОИК за частичните избори?


Противоепидемичните мерки, са тези които обмисляме с общинска администрация – Плевен. Технически, логистично и практически те се привеждат в изпълнение от общинска администрация. Ще бъдат предоставени лични защитни средства за членовете на СИК и ОИК. Ние в голяма степен вече имаме опит. През септември проведохме частични избори за кмет в с.Бохот. Ситуацията беше аналогична. Бяха дадени указания на хората и предоставени необходимите защитни средства и нямаше никакво притеснение сред тях. Проведени бяха в доста по-просторно помещение и сега отново ще потърсим такова помещение. По-различното е, че СИК съвместно с полицията ще създаде условия да бъдат пропускани по един избирател, за да се спазва съответната дистанция между хората. Ще има, маски, шлемове, ръкавици и дезинфектиращи средства. Мисля че няма да има сериозни затруднения.


Ще има ли проблеми със състава на СИК – има информация, че някои членове се отказват от страх от заразяване се отказват или могат да се окажат под карантина?


Няма как сега да знаем това. Надявам се да няма. Ще имаме две секционни комисии – една стационарна и една подвижна. Те са с по 20 членове максимален състав. Не мисля, че политическите партии ще имат проблеми да излъчат тези хора.


Кога започват работа СИК и ОИК по частичните избори?


Общинските избирателни комисии започват работа на 19 януари. СИК ще бъдат назначени не по-късно от 2 февруари 2021г. Материалите се предоставят на място в СИК в предизборния ден. Те ще имат работа 2 дни – на 27 и 28 февруари.
За мен колкото по-голям брой избиратели упражнят правото си на глас, толкова по-представително е управлението, което се формира!

Споделете:

Прочетете също

ROBERTO

RIP Роберто Кавали

Снимка – Офнюз. На 83-годишна възраст в родната Флоренция е починал Роберто Кавали. Кралят в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *