„Републиканци за България” – Плевен, отново с проблемна регистрация на кандидата си за кмет в с. Николаево

Новият кандидат на републиканците е с постоянна  адресна регистрация в друга област

izbori
Частични
местни избори 2021г. Снимка – Интернет

ОИК – Плевен са  регистрирали  кандидатските листи за участие в изборите за кмет на с.Николаево от ВМРО, Движение „България на гражданите“, Коалиция „БСП за България“ и ВОЛЯ.

Както „Плевен прес“ ви информира, ПП „Републиканци за България“ направи опит да регистрира досегашния отстранен от длъжност кмет, който е с влязла в сила присъда. ОИК – Плевен  не регистрира кандидата и остави ЦИК да се произнесе по казуса. Последва внасяне на следващо предложение от страна на „Републиканци за България“ на втора кандидатска листа, без да е оттеглена първата. Според Изборния кодекс това обстоятелство е пречка да бъде регистриран друг кандидат и ОИК – Плевен отново дава отказ за регистрация.

На заседание на ОИК – Плевен на 02.02.2021г. ПП „Републиканци за България“ след като оттегля кандидатската листа с името на сваления кмет, внася за регистрация кандидатска листа на друг кандидат. Изборният кодекс отново не е спазен. Изискването е кандидатът да е живял  през последните 6 месеца преди изборния ден в населеното място или в същата община. Вторият кандидат на републиканците не е живял в община Плевен и село Николаево през последните 6 месеца. Постоянният и настоящият адрес на лицето кандидат за кмет, са в две различни общини и области, съответно постоянен в гр. Ловеч и настоящ в с. Николаево, община Плевен.

За „Плевен прес“ председателят на ОИК Ярослав Димитров коментира:

„Днес взехме решение, че кандидатът не отговаря на изискването да е живял в населеното място най-малко 6 месеца преди изборния ден. Взели сме под внимание обяснението в заключителните разпоредби на Изборния кодекс  за  постоянен и настоящ адрес, че е необходимо да са в една и съща община. Това е причината 13 членният състав на ОИК – Плевен да откаже да регистрира кандидатската листа с пълно единодушие. Направихме справка в ЕСГРАОН както за всеки друг кандидат. Останалите имат адресни регистрации в община Плевен.“

Отказът за регистрация на кандидата за кмет на с. Николаево от листата на „Републиканци за България“ подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в тридневен срок.

Споделете:

Прочетете също

ROBERTO

RIP Роберто Кавали

Снимка – Офнюз. На 83-годишна възраст в родната Флоренция е починал Роберто Кавали. Кралят в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *