Репортер на „Плевен прес“ летя със самолет по време на петата въздушна обиколка на България

Снимка – „Плевен прес“.

Репортер на „Плевен прес“ изживя на практика преживяването да летиш със самолет по време на петата въздушна обиколка на България, която се проведе днес, 23 септември от летището на ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.

Събитието започна в 11:00 часа. Присъстваха началник бригаден генерал Юлиян Радойски, журналисти, Марияна Костова – директор на Спортно училище „Георги Бенковски“ – Плевен и ученици.

Фондация „Български военновъздушни сили“ с председател бригаден генерал о.з. Спас Спасов, съвместно с Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България“ (AOПA) с председател Иван Недялков и Асоциация на свръхлеката авиация в България (АСАБ) с председател Николай Николов организира Петата въздушна обиколка на България. Обиколката е посветена на 110-та годишнина от създаването на българската бойна авиация, 85– годишнината от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения и 25 – годишнината от създаването на фондация „Български Военновъздушни сили“.

Бригаден генерал и председател на Фондация „Български военновъздушни сили“ о.з. Спас Спасов също коментира старта на петата обиколка на Родината: „Усърдието и стремежът ни към изпълнение на това дело е в памет на първите, които са получили крила, за да летят в небето на България.

За това тук на територията на ВВВУ „Георги Бенковски“ сме се събрали обществени организации непосредствено свързани с авиацията. Там на изток от другата страна на нашето море се водят военни действия и биват убивани млади хора. Бъдете твърди. Обичайте България и ненавиждайте подобни престъпления. Започнахме една инициатива, да възстановим наши бойни реликви. Приятни полети“.

Петата въздушна обиколка се организира и провежда с помощта на командването на Българските военновъздушни сили и под патронажа на Командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Стартът на петата въздушна обиколка на България беше даден от Началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия бригаден генерал Юлиян Радойски. По този повод той сподели: „Радвам се на днешния ден да видя настоящето и бъдещето пред мен. Този замисъл е направен още през далечната 1917 година, който не е осъществен. През 1926 година започва първата обиколка, тя започва с български самолети. В течение на годините, това нещо се възстановява. Авиационния дух в България се възстановява. Народа ни има авиационен дух. С възстановяването на училището, ние започнахме да обединяваме авиацията. Не трябва да делим авиацията на голяма, на малка и лека. Авиацията е една. Не трябва да делим правилата. Правилата са едни за цял свят. През тази година ние направихме от невъзможното възможно. За първи път приетите курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия успяха за един летателен стаж да направят 50 часа. Това начало трябва да се продължи. Летецът е летец, когато лети“.

Начало за провеждане на въздушна обиколка на Родината ни е дадено през далечната 1917 година, но тогава тя не успява да приключи съгласно плана на организаторите, поради откази в техниката. По-късно, през 1926 година се провежда наистина една добре организирана обиколка, с произведени в България самолети. която се радва на голям обществен и медиен интерес. Тази обиколка е наречена Първа и от нея датират следващите до днес.

Втората е проведена през 2012 година посветена и е посветена на 100 годишнината на българската бойна авиация. Третата е през 2015 година в чест на 100 годишнината от първия полет на български самолет в България, с конструктор Асен Йорданов. Четвъртата е реализирана миналата – 2021 година като продължаване и затвърждаване на традицията.

Ето и маршрутите за провеждане на петата обиколката:

– Начало на обиколката на 23 септември – от Летище Долна Митрополия.

Кацане на летище Балчик – почивка.

По маршрута до Балчик, ако времето позволява, ще се прелети над летищата: Каменец, Щръклево, Добрич и над град Добрич – където на 16 октомври ще бъдат издигнати флаговете.

– 24 септември излитане от Балчик и кацане на летище Приморско.

Почивка.

– 25 септември излитане от летище Приморско.

Кацане на бойно летище Безмер.

Финал на Петата въздушна обиколка.

По маршрута до летище Безмер и след това, ако метеорологичната обстановка позволява ще се прелита над летищата Равнец, Стара Загора, Узунджово и Чешнегирово.

Вижте кратък фоторазказ от старта на петата петата въздушна обиколка на България:

Снимки – „Плевен прес“.
Снимка – „Булфото“.

Споделете:

Прочетете също

Община Червен бряг стартира прием на заявления за услугата „Топъл обяд“

Снимка – интернет. Процедурата „Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.