Начало | Новини | Репортери без граници: Журналистиката –все по-опасна професия

Репортери без граници: Журналистиката –все по-опасна професия

Изминаваща година е била фатална за живота на 49 журналисти по света. Световната агенции за защита на журналистическата свобода “Репортери без граници” излезе с доклад, изводите от който са меко казано стряскащи. Според него, убитите представители на медиите през изминалата са близо 50. Още по-болезнен е фактът, че немалка част от тях са убити в страни без военни действия. Информацията предава агенция КРОСС.

Статистиката е красноречива: за последните 20 години средно по 80 журналиста губят живота си заради работата си.

Повечето от жертвите са от края на конфликтни страни като Йемен, Сирия и Афганистан. Сред убитите има и местни, но има и журналисти от Западния свят.

Журналистиката остава опасна професия, като смъртта на журналисти е на „исторически нива“ в световен мащаб, пише в доклада на базираната в Париж организация.

Директорът на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар подчерта, че притеснителен остава фактът, че висока е бройката и на убити журналисти в страни без реален военен конфликт.

По същество това е директна заплаха върху демокрацията и свободата на словото. Расте и броят на тези журналисти, които са в затвора. През 2019 година в затвора са влезли 389 журналисти, което е ръст с 12 процента спрямо предишната година.Общо 57 журналисти по света са държани като заложници в момента, предимно в Сирия, Ирак, Йемен и Украйна.

Прочетете също

БСП – Плевен избра своето Изпълнително бюро

Свилен Атанасов. Снимка – интернет. На заседание на Общински съвет на БСП-Плевен, проведено на 22.10.т.г., …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *