Ремонтират отново къщата на Григор Вачков в село Трънчовица

Снимка – фейсбук.

Родната къща на големия български актьор Григор Вачков в село Трънчовица, община Левски, област Плевен – отново се ремонтира. Причината е некачествен предишен ремонт, споделя кметът на селото Милан Драганов. През 2015-та година по силата на спечелен проект за над 500 000 лв. е извършен ремонт, но заради некачествени материали и работа, къщата се руши и трябва отново да се ремонтира, споделя кметът.

В момента се извършват довършителните работи по нея и изцяло се подновява външното пространство. С доброволен труд, малко средства и много ентусиазъм от местните хора, къщата ще отвори отново врати за посетители.

Тази година се навършват 90 години от рождението на Григор Вачков, Гришата, както обичливо го наричат колеги и приятели. Той е роден на 26-ти май 1932 година в кирпичената къща на своите родители в село Трънчовица. За детството, младостта и живота му, е писано много. Който иска – може да чете многобройните статии и спомени за него. Ще споменем само, че е бил ученик в лозаро-винарското училище в Плевен, че е работил в плевенския Винпром и яйцекомбината в Славяново.

Винпромът и яйцекомбината отдавна ги няма. Лозаро-винарското училище сега е Професионална гимназия по лозарство и винарство, но паметен знак за знаменития си бивш ученик – няма.

Както няма и желание за удостояването със звание „почетен гражданин на Плевен” на родения в плевенско, учил и работил в Плевен – Григор Вачков.

Местният парламент явно има слабост повече към боксьори и бивши политици, отколкото към хората на духа. Не случайно писателят Калин Донков каза по повод неговото удостояване с почетното звание: „След много дълъг размисъл, Плевен ме узаконява като негов вечен гражданин”.

На 30-ти май отново ремонтираната къща на Григор Вачков ще отвори врати за посетители. В нея може да се види богата фотографска експозиция за живота и артистичните превъплъщения на неповторимия Вачков. Къщата е и открита сцена за различни творчески изяви, каза кметът Драганов. Тя отново ще бъде домакин за предстоящите празници на селото.

А ние ще чакаме все някога да дойдат „мъжки времена” не само в Трънчовица и Плевен, но и в яла България.

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.