Ремонтираният площад „Стефан Стамболов“ – ще бъде ли сакрално място за плевенчани ?

1 1
“Футуристична” пейка. Снимка – Плевен прес.

На 15-ти септември площад „Стефан Стамболов“ трябваше да бъде готов според информационната табела поставена на предпазната ограда на обекта. Пак на нея пише, че изпълнител на ремонта е общинската фирма „Инжстрой“. Вероятно е имало причини за забавянето, както е вероятно и, че да няма такива – ще бъдат измислени. Но не това е целта на писанието ни. А нещо друго – далеч по-значимо като факт, тъй като засяга чувствата и желанията на хората за хармонична градска среда.

Става дума за цялостния облик на площада и най-вече за пейките, които са там. Не ги харесват плевенчани – това е истината. Но да караме подред.

Да припомним – ремонтът на площада е част от изпълнението на проект „Осигуряване на устойчива градска среда в Плевен“. Той е по процедура за интегрирани планове за възстановяване и развитие. Проектът е възложен и одобрен по време на кметуването на проф. д-р Димитър Стойков. Ремонтът на площад “Стефан Стамболов“ е на обща стойност 620 хил. лв. Предвижда изграждане на настилка от 4 500 кв.м. с вибробетонови павета, парково обзавеждане, засаждане на широколистни и иглолистни дървета, кошчета за отпадъци, ново осветление и 20 бр. пейки.

Когато е правен този проект от софийската фирма, за която ще стане дума по-нататък, дали е помислено за символиката на това място, за това че „целият този площад е едно олтарно място за Плевен“, както сполучливо го нарече проф. Кирил Мескин. Именитият скулптор е автор на паметния знак за Деня на независимостта, който се намира на площада и е категоричен, че „тук всяка сграда, всеки един елемент е мислен и съобразен с цялостната архитектура“. Няма да припомняме, че авторите на проекта бяха неглижирали този паметен знак, та се наложи намесата на председателя на Общинския съвет и впоследствие това недомислие беше коригирано.

Няма да цитираме и многото професионални мнения на плевенски архитекти за пълната липса на синтез между предложения проект и архитектурната стилистика на сградите на площада – драматичен театър, банка и др.

Ще се спрем само на един детайл – пейките. Които били „модерни“ и „футуристични“. Може –  ако си сляп за „немодерните“  и „старовремски“ околни сгради. За църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ и нейната камбанария, които са единствения в Плевен паметник от българското възраждане с национално значение. Нямаме идея как той се вписва във „футуристичния“ софийски проект. За сградите на театъра, банката и къщата – паметник на културата, които оформят площадното пространство и са с прекрасната архитектурна стилистика на Възраждането. Неповторима атмосфера, която се допълваше и от романтичните улични фенери.

Всичко това вече е минало. Сега имаме „модерни“ пейки.

По думите на работниците от обекта, една „футуристична“ пейка тежи около 200 кг. Според тях тя е предназначена за скейтборд. Според голяма част от плевенчани пейките са абсурдни. Неудобни, некрасиви, от метал, който се нагрява прекомерно през лятото и ги прави неизползваеми.

Кой „преобрази“  площад „Стефан Стамболов“ така ?

Проектът е на фирма „Би Ес Проект“ ЕООД. Кратка справка в интернет показва, че въпросната софийска фирма печели почти всички обществени поръчки по европроекти в Плевен. Ето малка част от тях:

 • Регионален център за отпадъци – Плевен – 26.184 млн.лв.
 • Закриване и рекултивация на депа за твърди отпадъци – 11.3 млн. лв.
 • Регионален център за ранна интервенция на уврежданията – не е посочена сумата.
 • Многофункционална спортна зала – 12.8 млн.лв.

Освен в Плевен, въпросната фирма е изготвила проектите и на редица други общини в страната. Любопитен факт е, че във всички тях кметовете са от ГЕРБ.

„Би Ес Проект“ ЕООД е изготвила проекта и на „София тех парк“. Разбира се, всички спечелени от тази фирма поръчки са чрез конкурс, да не би да си помислите нещо ….

Въпросът е – защо проектът за „Стефан Стамболов“ не среща одобрението на гражданите ? Защо започват да си приличат площадите на някои градове ?

Къде отиде самобитността на местната градска архитектура ? И както казва проф. Мескин – защо се нарушава цялата сакралност на пространства като площад „Стефан Стамболов“ ?

Закъснели въпроси. Щом не са зададени когато трябва и на когото трябва – честит ви нов площад. Чакаме рязането на лентичките.

2 1
Тежаща 200 кг метална пейка. Снимка – Плевен прес.

 

 

 

 

 

морена 1
Паметен знак “Независимост” на проф. Кирил Мескин

 

Споделете:

Прочетете също

apteka

Аптеките в област Плевен се присъединяват към протеста срещу проекта за промяна във финансирането по НЗОК

Аптеките в област Плевен се присъединяват към протеста срещу проекта за промяна във финансирането по НЗОК. …

13 Последни коментари

 1. Разбрахме, че Стойков е виновен за всичко, което се прави в Плевен. Сегашният колко проекта изготви и получи финансиране за тях? Има и зам. кмет по европроектите. Той само за компаньонка на кмета при екскурзиите му в чужбина ли е?

 2. Защо не се спази срока за ремонта на площада? Нали трябваше да завърши на 15. септември! Кой е виновен за това?

  • Спартански е виновен, спестил е парите за черни дни
   Наслаждаваите се на ламарина за да седнете и отпочинете

 3. Рачко Пръдлето

  Какво им е на пейките? Тези пейки са да седнеш малко на тях, да отдъхнеш, а не да живееш и спиш на тях. Аман от криви хора в тоя град, все нещо им не е в ред.
  И ми омръзна Спартански и лакеите му като в този измислен сайт да се оправдават със Стойков. Че докторчето не беше стока, не беше, ама уважаемият Георг от близо 15 години е в общината – съветник, председател, кмет.. И същият този папунчо се е подписал и за велоалеите, и за какво ли не още.

 4. Много пари се харчат само за центъра, а кварталите на Плевен – кучета ги яли!

 5. Стойков вкара 200 млн. лв. в Плевен за 4 години, ама неговите бандити откраднаха половината от тях! А Спартанеца “не краде, не лъже и не е корумпиран”! Абе, всичките са от едно котило! Сега се източват всички общински фирми и предприятия! Едно няма да е печелившо, макар да участват предимно в публично-частни партньорства за милиони левове!

 6. Кои фирми правят ремонтите на площада, каскадата и градската градина? Говори се, че са само софийски фирми, за да могат да дават комисионни и да намаже и кмета от лапачката! Я да се провери цялата далавера от ДАНС!

  • Каскадата я прави фирма, близка до Румен Петков и Цецо Антов. Цецо е с ново Порше и строи палат в Кайлъка.

 7. Десислава Маринова

  Ако смятате това парче камък за уникален паметник, просто вкусовете ни въобще не съвпадат. Иначе са прави някои – Стойков поне правеше нещо. Сегашният какво точно прави, освен че завършва проектите на Стойков и ако нещо не е в ред, се оправдава с него. Вярно ли има кмет по европроектите и какво наистина прави? А пейките наистина са много грозни и фенерите не трябваше да се махат, но явно такъв е бил проекта. А този проект не са ли били запознати едни и същите общински съветници с него и какво са блеяли? Много въпроси възникват в хода на мисленето на човек…ако изобщо мисли, де

 8. Толкова ли няма строители в Плевен, ами се наемат софийски фирми? Ами то е ясно защо – за да се откраднат милиони от проектите! Как не се накрадохте бе, бандити ненаситни? Да пукнете дано!

 9. Спартанеца е 20 години в общината и просто знае как да краде, ама сами си го вкарахте като гласувахте за него, а и колко пари раздаде да гласуват за него представа си нямате, а и какви мижитурки се намърдаха на власт и купуват имот след имот и луксозни коли, дребни квартални играчи които купуваха гласове неграмотни и лижезадници ще си пълнат гушите 4 години а вие се наслаждаваите на ламаринени пеики и велосипедни алеи през стоянките на такситата боядисани с боя и какви ли изненади още ви чакат!!!

 10. Гражданин

  Пръдльо, не виждаш ли, че никоя “пейка” не става за сядане?!? А, ако някой от многото бездомници спи на тях, както казваш, ще се вкочиняся. Кой идиот е направил пейките мраморни/бетонни/?!?!? Що за олигофрения?!? Ти Пръдльо, сядал си на кякоя от тях,а???? Май не си, защото после няма да Пърдиш, а ще ходиш при корумпираното си ДжПи, за да си лекуваш задника.

 11. Милена Павлова

  И ремонтиран новият площад , когато е пуснат големият фонтан , при слаб вятър ,водата отива на плочките ,а те са залепени некачествено и се образуват локва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *