Рекорд: 24 двойки ще участват в изборите за президент

Снимка – интернет.

За този рекорден брой участници съобщава сайтът Офнюз. https://offnews.bg/politika/rekord-24-dvojki-shte-uchastvat-v-izborite-za-prezident-761875.html

Общо 24 са кандидат-президентските двойки, подали документи за регистрация в ЦИК за участие в президентската надпревара на 14 ноември, което е рекорд в историята на България. На предишните избори през 2016 г. кандидатските двойки бяха 23. От всички 24 регистрирани двойки – 14 са на партии и коалиции, останалите 10 са на инициативни комитети.

Кандидати издигнати от инициативни комитети

Инициативен комитет издигна Лозан Панов за президент и Мария Касимова- Моасе за вицепрезидент. Подкрепа за Панов беше обявена от “Демократична България”.

От инициативен комитет, с подкрепата на БСП, е издигнат за втори мандат кандидатурата на сегашният президент Румен Радев и Илияна Йотова. Те са подкрепени и от коалиция „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, както и коалицията „Изправи се.БГ! Ние идваме“.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева са издигнати от инициативен комитет оглавяван от бившия депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков и получиха подкрепата и на партията на Бойко Борисов.

От инициативен комитет е издигната кандидатурата за президент и вицепрезидент на бившия служител на ДАНС Росен Миленов и Иван Иванов. Кандидатурата на известния с прякора си Чикагото Венцислав Ангелов също е подкрепена от инициативен комитет. Ангелов е излежавал присъда за наркотрафик. Негов подгласник е Дарина Тодорова.

Като кандидатпрезидентски двойки, издигнати от инициативни комитети, на 14 ноември ще се явят: фолк певицата Луна Йорданова и Иглена Илиева, лидерът на „Български национален съюз – Нова демокрация“ Боян Расате и Елена Ваташка, журналистиката Цвета Кирилова и Георги Татунов, агроекспертът Йордан Малджански и Илия Григоров, вечния протестиращ Йоло Денев с Марио Филев. Списъкът се допълва от неизвестните Марина Малчева и Савина Луканова, и Юрий Елисаветов с Иван Йорданов.

Партийните кандидати

ДПС влиза в битката за президент с председателя си Мустафа Карадайъ и евродепутата Искра Михайлова, което е прецедент за движението.

ВМРО се явява самостоятелно с кандидатпрезидентска двойка доц. Милен Михов и Мария Цветкова. Валери Симеонов играе в в коалиция с НФСБ, БДС „Радикали“ и БНДС „Целокупна България“ с кандидат за вицепрезидент председателя на БДС Цветан Манчев.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се явява на изборите с подгласник Магдалена Ташева. От името на партия „Воля“ ще се явят лидерът ѝ Веселин Марешки и Полина Цанкова.

За националистическите гласове ще се бори лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заедно с Елена Гунчева.

Сред останалите участници в президентската надпревара издигнати от партии са обвиненият в шпионаж в полза на Русия и лидер на „Русофили“ Николай Малинов и Светлана Косева.

Журналистът Горан Благоев и Ивелина Георгиева са издигнати от „Национално обединение на десницата“, (коалицията между КОД на бившия здравен министър Петър Москов и „Републиканци за България“ на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов).

Лидерът на „Българска социалдемокрация“ проф. Александър Томов също е кандидат за президент в комплект с Лъчезар Аврамов. Сред партийните кандидати са Светослав Витков и Веселин Белоконски, издигнати от „Глас народен“, Георги Георгиев и Стоян Цветков (Българско национално обединение – БНО) и Благой Петревски и Севина Хаджийска („Български съюз за директна демокрация“).

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *