Рекорден брой участници на десетата Лятна китарна академия Плевен

От ляво надясно: проф. Стела Митева-Динкова, Николай Михайлов, Антон Баранов, Атанас Уркузунов. Снимка: Плевен прес

118 са участниците в тазгодишната десета юбилейна Лятна китарна академия Плевен.

С този успех се похвали създателят и главен двигател на събитието Николай Михайлов – преподавател в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен на пресконференция, на която бяха представени програмата и участниците в събитието. Организатори са Сдружение “Изкуството до мен”, читалище “ЛИК-1959” и НУИ “Панайот Пипков” – Плевен.

Той не скри задоволството си от факта, че ежегодната академия се разраства като участниците тази година са, както от Плевен, така и от Варна, София, Русе, Силистра, Костинброд, Враца, Горна Оряховица, Силистра, Пловдив и Бургас.
Разбира се, не липсва и международното участие –  от Австрия, Франция, Италия, Япония и Кипър.

Николай Михайлов акцентира и върху социалната мисия на Лятната академия в рамките, на която ученици са изнасяли концерти в болници и пред деца в неравностойно положение.

Руският изпълнител Антон Баранов подчерта, че за музикантите лятото е мъртъв сезон и подобни академии са рядкост, както в Русия, така и в Европа и САЩ. През последните години обаче те стават все по-популярни.

Според Баранов това е полезно, защото е важно, както преподавателите, така и учениците, да почиват по-малко, а подобни събития им помагат да станат по-добри инструменталисти.

Проф. Стела Митева-Динкова – преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив каза, че за нея Лятната академия в Плевен е много специална, тъй като се прави с ясна мотивация и в огромен мащаб. Важно е, че програмата не е еднопосочна, а има разгръщане на различните стилове в музиката.

Тя подчерта, че тази година има специализирани практичекси курсове по импровизация, композиция, хармония и прима виста. Въвежда се и курс по електрическа китара.

Професор Динкова сподели и радостта си, че лятната академия в Плевен създава приятелства между участниците.

Композиторът Атанас Уркузунов – преподавател в Музикалната консерватория „Морис Равел“ в Париж припомни, че Лятната академия в Плевен е създадена от Николай Михайлов от нулата, но се е превърнала в уникално събитие, на което могат да бъдат открити много таланти.

Десетата лятна китарна академия Плевен ще бъде официално открита утре, 25 юли, от 20:00 ч. с концерт в зала „Катя Попова“ с участието на Антон Баранов, Атанас Уркузунов и Мие Огура.

Следващите концерти ще са в зала „Божко Шойков“ в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, като финалът ще бъде поставен със заключителен концерт в събота, 29 юли от 18 часа с участието на фестивалните състави и ансамбли.

Споделете:

Прочетете също

230 души ще напуснат БСП в Гулянци след пренаредена листа от ръководството на партията

Редактирайки решението на партийния общински съвет в Гулянци, Националният съвет на БСП поставя начело настоящ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *