Регионално управление на образованието-Плевен проведе Областен форум за „Иновативна детска градина“

331062986 6193044250715568 3775577341013830594 n.jpgИДГ
Снимка – Регионално управление на образованието-Плевен.

На 15.02.2023 г. Регионално управление на образованието – Плевен е организирало и провело Областен форум за „Иновативна детска градина“. Форумът се е провел в ДГ „Щастливо детство“, филиал „Приказен свят“, с участието на педагогически специалисти от детски градини от област Плевен.

Идеята и основната цел на форума са били свързани с необходимостта да бъдат споделени добри практики от детски градини, които работя по иновативни Програмни системи. В които са заложени, в практико-приложени и психолого-педагогически аспект, прилагането на иновативни педагогически методи, стратегии и технологии, модели и практики на педагогическо взаимодействие. Насочени към развитие и надграждане на основните ключови познавателни, емоционални и социални компетентности на децата от ранна детска възраст до постъпване в първи клас.

Разбирането за статут „Иновативната детска градина“, е бил разгледан през призмата на 5-те основни компонента от Работния документа за „Национална рамка за качество на образованието и грижите в ранна детска възраст“, в тяхната цялост и инкорпориране, като цялостен модел на предучилищна образователна институция, а именно:

1. Достъп до качествени услуги за образование и грижи в ранна детска възраст за всички деца.

2. Обучение, професионално развитие и условия на труд на персонала, отговарящ за образованието и грижите в ранна детска възраст.

3. Определяне на подходящи учебни програми.

4. Управление и финансиране.

5. Наблюдение и оценка на системата за ОГРДВ .

Били са споделени добри и иновативни практики от детски градини, които през учебната 2022/2023 година работят по Национални програми на МОН, като в проектни им дейности са заложени техните модели за Иновативна програмна система. Разбирането за критерии показатели, на които трябва да отговаря една детска градина за да е иновативна, са дискусионни, а институционализирането на статут „Иновативна детска градина“, следва да се определи през нормативните документи.

В хода на Областния форум за „Иновативна детска градина“ са били споделени презентации от детски градини, които на процесно ниво, чрез осъществяваните от тях дейности, могат да се определят, като „Иновативни детски градини“ – ДГ „Щастливо детство“ гр. Плевен, ДГ „Кокиче“ гр. Плевен, ДГ „Надежда“ гр. Плевен, ДГ „Чучулига“ гр. Плевен, ДГ „Иглика“ гр. Плевен, ДГ „Детска планета“ с. Бреница и ДГ „Пролет“ гр. Койнаре. Както и други детски градини в област Плевен, които също реализират иновации в различни тематични направления. Интегрирано и комплексно, презентаторите са представили иновативни практики, обединяващи усилията на педагогическите специалисти, децата и техните родители, партньорите и заинтересованите страни. Като например детски градини, които работят по педагогическа практика „Утринна приказка“, вътрешно-образователни проекти по гражданско, екологично и здраво образование, образователни програми, които се интегрират с Програмните системи. Като например програмите по предприемачество за деца от предучилищна възраст на Джуниър Ачийвънт Българя, проектни дейности по „Еразъм+“ и eTwinnig, STEAM образование за деца от предучилищна възраст, други проекти по Оперативни и Национални програми. Основен акцент във всички дейности са участието на родителите и представителите на семейната общност, като основни партньори в процесите на педагогическо взаимодействие и участници във всички дейности на детската градина.

331443584 715704656708026 727543291961604680 n.jpgИДГ
330969500 902724704380642 8846697536567796058 n.jpgИДГ
Споделете:

Прочетете също

1 23

Областният управител на Плевен посрещна делегация от Молдова

Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски район, беше на посещение при областния управител Виолета Иеремиева. Гостите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *