Регионалният военноисторически музей – Плевен с успешен проект

Панорама „Плевенска епопея“. Снимка – Интернет.

Успешно завърши изпълнението на проект:

„Основни мерки в консервацията свързани с опазване  на движими културни ценности от Сбирка Д -„Архиви“, Научен архив I и II при Регионален военноисторически музей – Плевен са грижата за правилното съхраняване“

Постигнати са поставените цели на проекта:

Чрез обновяване на архивните кутии с нови направени от безкиселинни материали, отговарящи на изискванията за съхраняване на движимите културни ценности от  Сбирка Д – Архиви: Научен архив I и II, са предприети превантивни консервационни мерки с осигуряване на по-добри условия на тяхното съхранение.

Буферната защитна хартия неутрализира киселинното действие на остатъчните радикали и защитава документите, част от богатото културно наследство.

Информацията за съдържанието на архивните папки е представена в по-прегледен и достъпен вид – чрез съответното етикетиране на архивните кутии и папки, съответстващо на списъците от архивните каси и топографския опис.

Професионалният уред за отчитане на климатологичните параметри, с възможност за мониторинг на отчетените стойности на температура и влажност във фондохранилището, дава възможност за по-прецизно контролиране измененията на параметрите.

В подреден и защитен вид са по-големите фондови единици съхранявани върху хоризонтални стелажи чрез подреждането им в графични папки. Етикетирането на архивните кутии улеснява работата с архивните единици.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Споделете:

Прочетете също

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Снимка – интернет. Международният ден на хората с увреждания е обявен от Генералната асамблея на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *