Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен с изложба за 120 годишнината от рождението на Илия Бешков

biblioteka
Регионална библиотека “Христо Смирненски” – Плевен. Снимка – “Плевен прес”.

На 23 юли в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ беше открита документална изложба  посветена на големия български график, карикатурист и илюстратор Илия Бешков.

izlojba beshkov
Изложбата беше открита от Ани Михова – директор на РБ “Христо Смирненски” – Плевен. Снимка – “Плевен прес”.

Вили Донова – библиограф и краевед представи изложбата, която е плод на усърдието на два от отделите на Регионалната библиотека.  В нея са намерили място книги за  твореца, албуми с негови графики и постери с мисли от публицистични творби на Бешков. В изложбата са поместени и мисли на значими българи за Илия Бешков – Тодор Цонев, Мария Овчарова, Светлин Русев, Богомил Райнов, както и словото произнесено от Петър Увалиев по BBC в деня на кончината на художника.  Особен интерес представляват  последните книги постъпили във фонда на Регионалната библиотека  свързани с художника. Това са  „Черната тетрадка“, която съдържа дневника на художника и неговото полицейско досие и „ С рисунката правя човеци“ – книга за умението с един щрих да се предаде душевното състояние, характера и същността на един човек.   Заслужава внимание последната книга излязла по повод 120 годишнината на Илия Бешков „Не се наказва вината, а се наказва куража“. Тази книга съдържа 400 карикатури и текстове на художника. „Великолепната публицистика на графика Илия Бешков заслужава отделно внимание.Той е бил изключителен познавач на човешката психика. Голям мъдрец и философ, обаятелна личност, която хората са слушали с интерес“,  каза в заключение краеведката.

class="wp-block-image size-large">izlojba
Изложбата съдържа автентични документи, карикатури и илюстрации. Снимка – “Плевен прес”.

На изложбата беше показан и документалния филм „Илия Бешков – човекът, който се превърна в рисунка“. Филмът е по сценарий на  Петя Тетевенска и Стефка Калева с консултант синът на художника – Александър Бешков. Филмът печели голямата награда “Златна ракла” в раздел “Документални филми” от Фестивала на телевизионните продукции в Пловдив /2004/.

Архивни кадри и спомени съставят портрета на художника и човека. За него говорят синът му Александър Бешков, Ивайла Вълкова, студенти от Националната художествена академия – Силвия Радева, Емануела Ковач, Васил Колев, Стефан Гаджовски, Михаела Георгиева, Иван Шопов.

film beshkov
Част от публиката на документалия филм. Снимка – “Плевен прес”.

На 23 януари 1958г. проф. Илия Бешков издъхва, за което е съобщено в сутрешния печат. На 24 януари 1958 година е издадено Постановление: “Досие № 11284 на Илия Бешков да бъде закрито и материалите да се снемат в архив “Разузнавач Иванов” . Големият творец е бил неудобен на всички власти. Той е бил под полицейско и милиционерско наблюдение през целия си живот.

 “Момчето, което избра да се превърне в рисунка се е заканвал да не напуска нашия грешен и объркан свят след смъртта си. Да ни наблюдава с присмехулния си всичко виждащ поглед и нощем да оправя това, което ние през деня сме объркали”, звучи дикторски глас в края на филма „Илия Бешков – човекът, който се превърна в рисунка“.

Изложбата е на разположение на посетителите в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен.

Споделете:

Прочетете също

20240620 095711

Община Гулянци изпълнява пореден проект за подобряване на материалната база на социалния патронаж

Стартираха дейностите по проект „Подобряване на материалната база на Домашен социален патронаж гр. Гулянци“, който …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *