Регионалната библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен – уникалното съоръжение на културата, открито на 15 май 2010 година

BIB jpg

Празникът на Плевен, 15-ти май 2024 г., бележи кулминацията в богатата културна програма на община Плевен, по повод празника. За неговата история, за ползата и целите на това събитие сме писали не веднъж. Малцина знаят, че началото на празника трябва да се търси още в 1830 година. Както и, че Плевен слага началото на Пловдивския панаир. За всичко това, както и за същността на 15-ти май като празник на Плевен, може да прочетете тук Празникът на Плевен – 15 май,  е празник на Духа

Като ден, в който трябва да тържествува духът на Плевен, да припомним за един плевенски храм на духовността и светилище на книгата. Това е Регионалната библиотека „Христо Смирненски”. Открита преди 14 години на Празника на Плевен – 15 май.

През последните 20 години в България не е открита нито една библиотека. Откриват се стадиони, спортни зали, водни цикли, фотоволтаици, но библиотеки – не! България е страна, където властта полага “сериозни грижи както за културата, така и за бахура”. Затова нека си припомним какво уникално културно средище има в Плевен:

Нова сграда на Библиотеката, е с 11 000 квадратни метра разгъната площ, на най-атрактивното място в центъра на града. И това не е мол, а библиотека.

На официалното откриване тогава, директорката на библиотеката Аня Михова казва пред екип на bTV: “Това ни е бук скенерът и е една от новостите, които предоставяме на читателите. На бук скенера се сканира всичко, което читателят иска да си го вземе на друг носител, не книжен. Взима си на флаш памет или на нещо друго, или на електронната поща. Вкъщи му изпращаме това, което иска той да си вземе като текст. Другата функция на скенера ще бъде да дигитализираме на библиотечния фонд”.

Целта на библиотеката е да направи фонда си достъпен онлайн така, както на най-добрите библиотеки в Европа. Библиотеката в Плевен разполага с уникална машина за почистване на книгите от библиотечна прах. Тук няма познатите читателски картони, в които се отмятат взетите книги. Всичко е цифровизирано, а връщането на заетите книги може да стане по всяко време не денонощието.
Библиотеката разполага с “бук дроп”. Един контейнер за връщане на книги. Записаните в електронния регистър читатели, си връщат книгите когато искат, вкл. и в неделя.

Фондът на библиотеката се съхранява в специални стелажи, които поддържат оптимална температура и влага.

“Хубаво е, че вътре книгите са на тъмно, топло и безопасно от огън място. И в края на краищата за опазване на библиотечния фонд това е бъдещето. Това е старопечатният ни фонд. Книгата трябва да се пази. Това е само едно от хранилищата. Другите са горе, без да броим тези, които са по места в залите”, казва още директорката.  

Регионалната библиотека на Плевен разполага със звукозаписно студио, в което старите плочи се прехвърлят на цифрови носители, а оригиналите остават на съхранение за времената, когато ще имат сантиментална стойност. В библиотеката “Христо Смирненски” има зали за концерти, за изложби и други културни прояви. За децата има чуждоезиков център с много удобства.
РБ „Христо Смирненски”-Плевен е едно уютно, удобно и красиво място за читатели и ценители на духовната култура.

Сградата на библиотеката започва да се строи още през 80-те години на миналия век. Грубият строеж е завършен и замразен през 90-те години. След почти три десетилетия чакане, със средства от бюджета на Община Плевен и настойчивостта на тогавашното общинско ръководство, библиотеката е завършена.

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *