Разходите за чиновнически заплати – повече от пенсиите и парите за здраве

Разпределение на разходите от държавния бюджет за 2020 год. Снимка – интернет

„Живеем в държава, в която разходите за заплати на администрацията са повече от разходите за пенсии, а парите за издръжката на тази администрация (външни услуги, храна, командировки) – повече от парите за здраве!“ Това заяви Цецка Бачкова, зам. председател на ДСБ и народен представител в 46-ото Народно събрание, избрана от листата на “Демократична България” в столичния 24-и МИР.

Съкращаването на 10-те % незаети бройки и 11-те % чиновници в пенсионна възраст, ще спести над 3.5 млрд.лв. на бюджета. Това е годишният образователен бюджет или вдигане на всички пенсии с над 33 % според сайта „19 минути”.

За намаляване числеността на държавната администрация политиците говорят по време на кампании и после забравят. Според данни на НСК от м. март 2021 год. наетите лица в централната администрация са 56 077. Най-много са в админинстративни структури, създадени с нормативен акт, които имат функции във връзка с осъществяване на изпълнителната власт – 25 183. В изпълнителните агенции са 12 820.

В централната администрация влизат всички министерства и администрацията в МС, държавни агенции и комисии, изпълнителни агенции и всякакви други агенции създадени с нормативен акт.

В териториалните администраци, общински и областни, са 41 884 лица, като в общинските са 34 122.

Заетите лица в МВР и Министерство на отбраната не се отчитат от НСИ. Според сайта на МВР числеността на наетите лица в системата е 61 170. Най-големият числен състав сред европейските държави.

Потребители в социалните мрежи коментират, че „заплатите на висшата администрация са цинично несъразмерни с ниското и средно ниво, де факто хората на терен изработват високите заплати и бонуси на началниците си. Дори годишните увеличения са с марж 3-10%, което е възмутително. Да не говорим за настанени шуробаджанашки калинки и веднага изравняване на заплатите им с работили 20-30г. Това е порочната практика на Борисов и захранване на слугинажа му. А конкурсите са пълно менте и фалшификация!!! Години на ред администрацията се държи на ниски заплати, за да може да я корумпират и държат на къса каишка, вместо високи заплати и строги безкомпромисни наказания за всички кривнали от правия път”.

Освен това „задължително е лицата, които са упражнили правото си на пенсия в държавната/общинските администрации, да бъдат освободени. Кадърните и още можещите ще си намерят работа в частния сектор, а останалите – в заслужена почивка!”

Предстои обсъждане и актуализиране на бюджета. Както и приемането на нов такъв ако има правителство. Дали ще намерят отражение горепосочените факти в него ? До сега това не е ставало.

Споделете:

Прочетете също

Пламен Тачев е водач на листата на ГЕРБ в 15 МИР Плевен, за изборите на 2 октомври

Пламен Тачев. Снимка – интернет. Пламен Тачев ще бъде водач в листата на ГЕРБ-СДС за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.