Радостин Василев: Проблемът на семейството от село Крушовица е част от общия проблем за регулациите и сроковете, непроменени още от времето на социализма

ЩЕ ПОМОГНА ДОКОЛКОТО МОГА НА АЛИДА И СЕВДАЛИН ФУРНАТА ИМ ДА ЗАРАБОТИ

Р 1
Алида
разказва историята на неработещата фурна. Снимка – фейсбук.

С две поредни публикации „Плевен прес” запозна читателите с историята на Алида и Севдалин, прибрали се в родната Крушовица след 25 години тежък емигрантски труд в Испания. Влагат всичките си спестявания в купуването на фурна, която обаче не може да заработи, защото от ЧЕЗ не са им включили ток с по-голяма мощност. Мъчат се да пекат хляб с една малка фурничка, предназначена за сладкиши, но изкарват едва по 40 хляба дневно, вместо плануваните 300, за да си покриват разходите. Времето минава, а от ЧЕЗ не им казват кога ще им пуснат по-силния ток. А разходите си вървят, както и страховете им, че затъват с фурната. Започват да съжаляват, че са се върнали. Чувстват се с отрязани крила.

Историята на Алида и Севдалин получи огромен читателски отзвук. Както и стотици постове с морална подкрепа за решението им да се върнат в родното си село, за да изпълнят мечтата си да правят хляб.

Оказа се, че тяхната история е стигнала и до плевенски политик. За сега единствено той си е направил труда да отиде в село Крушовица, да се запознае със семейството, да разгледа фурната им и да се ангажира с проблема им.

Това е адвокат Радостин Василев, депутат от 15 МИР Плевен в 45-то и 46-то Народно събрание, от партия „Има такъв народ” и водач на листата за предстоящите избори на 14-ти ноември. За случилото се информират от местната структура на ИТН, а за повече подробности потърсихме по телефона самият Радостин Василев. Ето какво ни каза той:

Р 3
Снимка – фейсбук.

Г-н Василев, бил сте в село Крушовица и сте имал среща с Алида и Севдалин, за чиито проблем писахме. Как се почувствахте като чухте тъжната им история ?

Как очаквате да се почувствам… Разбира се, че не се чувствам добре. Видях болката на хора, които не са очаквали това да им се случи в собствената им държава. Каквото мога, аз ще направя, за да им се реши проблема възможно най-скоро.

Но вижте, трябва да се разбере нещо много важно. Ако аз запуша един, два или десет проблема, като този на семейството от Крушовица, това няма да помогне да се реши общия проблем. И той е да се намери начин за създаване на универсален, ясен нормативен ред за регулациите в България със значително по-кратки срокове. Това се отнася и за администрацията, и за административните услуги.

Но нали вие сте тези, които правите голямата политика в държавата. Защо тази политика не е донесла ползи за семейството на Алида и Севдалин, и те се чувстват с отрязани криле ?

Защото през годините е създаден един модел на разделение между голямата политика и реалните нужди на хората. И това са години, в които партията, която представлявам, не само не е била в политиката, но даже не е съществувала.

Общо взето тези, които правят националната политика са слепи за това, което се случва по регионите и с обикновения човек. И заради това, тази политика не е ефективна. Правят се безсмислени закони или такива с  лобистки текстове. Както и мерки за икономически растеж, които са извън логиката на бизнеса, извън логиката на финансовата и икономическа  политика. Допуснато е много от монополистите да придобият такива размери на влияние, че да бъдат държава в държавата.

Напълно разбирам гнева и разочарованието на семейството от Крушовица. Когато 25 години си живял в една държава, която има добре изградени правила и то в най-социалната държава, каквато е Испания, стресът от българските порядки е силен. В Испания грижата за хората е на високо ниво, там правила и срокове се спазват.

И изведнъж идваш в една държава, в която енергийните електроразпределителни дружества, част от които не са български, са въвели побългарени начини на работа с едни условни срокове, разтеглени във времето. И се оказва, че това нещо трябва да бъде работещо. Защото тези хора от това село, са едни от многото, които страдат от подобни неща.

Това е един много частен, много конкретен случай. Но е показателен за непригодността на този вид административни услуги и за тези срокове на изпълнението им. По отношение на тези услуги и срокове, България още е в социализма. Това е истината.

Р 2
Снимка – фейсбук.

Кога ще им бъде пуснат по-силен ток, за да могат да си пуснат фурната в действие ?

Възможно най-скоро, но дата не мога да ви кажа. Следете случая и ще разберете.

Споделете:

Прочетете също

ROBERTO

RIP Роберто Кавали

Снимка – Офнюз. На 83-годишна възраст в родната Флоренция е починал Роберто Кавали. Кралят в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *