Радостин Василев: Популизмът си има граници !

Радостин Василев, депутат от 15 МИР Плевен от „Има такъв народ“. Снимка – фейсбук страница.

След изслушването на министър Бойко Рашков в Народното събрание по повод видеозаписите с брутално насилие над протестиращи през миналото лято, депутатът Радостин Василев е написал следното на своята фейсбук страница:

„След изключително емоционалното изслушване на министър Рашков, проведено в Народното събрание днес, по повод изнесените записи с брутално полицейско насилие срещу мирно протестиращи граждани през миналото лято и вероятно, за да затвърди своя образ на безпардонен популист, госпожа Мая Манолова направи предложение към предварително подготвената и одобрена декларация на Народното събрание, осъждаща полицейското насилие, да се добави и точка, в която Народното събрание като държавен орган се извинява на жертвите на насилието. Възразих на предложението на госпожа Манолова по следните причини.

1. Считам, че популизмът трябва да има граница, която не трябва да се преминава. Не може да търсиш политически дивиденти чрез битите младежи и да използваш Народното събрание като параван за това .

2. Пострадалите от полицейското насилие не търсят извинение от Народното събрание (което няма нищо общо с причинените им страдания), а справедливост и възмездие от българските правораздавателни органи. Радвам се, че днес българският парламент постави началото на процеса на истинско търсене на отговорност за онези грозни събития.

3. Нетърсено извинение може да даде само някой, който се чувства виновен и извършва акт на разкаяние за своите действия. Нито аз, нито депутатите от Има Такъв Народ имаме вина за това деяние. Голяма част от нас бяха на протестите в качеството си на протестиращи, а някои дори пострадаха.

4. Считам за изключително политическо фиаско законодателният орган на Република България да се извинява за криминални действия, които са извършени от лица, нямащи нищо общо с него. Това е недопустимо.

5. Извинение на пострадалите трябваше да изкаже парламентарната група на ГЕРБ, тогавашният министър на вътрешните работи Младен Маринов, наследилият го Христо Терзийски и всички органи и лица отговорни за това безобразие, но за съжаление не го направиха. Само те и никой друг трябваше да изчетат декларация с която да се извинят“.

Бел.“Плевен прес“: Заглавието е на редакцията.

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *