Радостин Василев, областен координатор на „Има такъв народ”: Усещам у плевенчани апатия и примиреност

Радостин Василев, областен координатор за Плевен на партия „Има такъв народ“. Снимка – Плевен прес.

На 28 септември т.г. партия „Има такъв народ” откри свой офис в Плевен. Какво се е случило от тогава до сега, разговаряме с Радостин Василев, областен координатор на ИТН. Той е адвокат с международна практика, женен, с едно дете. Завършил е гимназията „Анастасия Димитрова“ в Плевен и право в Софийския университет.

Г-н Василев, какво се случи за един месец от отварянето на партийния офис в Плевен?

Офисът е доста популярен сред гражданите. Тук има постоянно посещения в приемните дни. По молбите за членство и молбите за симпатизантство разбираме, че представляваме интерес за гражданите.   За един месец получихме стотици заявления за членство и са симпатизанти. Тук в приемната има непрекъснато хора и сега заради пандемичната обстановка правим график на посещенията, за да не се събират много хора.

Казахте молби за членство и симпатизантство ?

Молбите се подават тук в офиса. Аз ги разглеждам, след това ги представям на контролно – арбитражна комисия и тогава вземаме решение, което съобщаваме на кандидата. Нашата политика по отношение партиите на статуквото, е известна. Имаме лустрационна политика по отношение  кандидати, които са участвали на ръководни постове в местните структури на други партии, често са сменяли партийната си принадлежност, участвали са в органи на местната власт като представители на други партии. Ние не търсим членове на всяка цена. Търсим членове, които да могат да бъдат душата на партията.  Имаме твърда  политика в това отношение и имаме начини на проверка.  Оказва се, че  има хора, които смятат че тяхното политическо минало лесно се забравя.  За сега спазваме този наш принцип. Естествено, не отказваме на хора, които са били разочаровани от друга политическа партия, които никога не са били фактор, просто са били редови членове, които не са били на ръководни постове. Има и хамелеони, които в момента се опитват да капитализират отново някъде чрез свое участие в политическа структура и своите лични амбиции. Ние това не го одобряваме. Общата идея, от която сме обединени, е промяна за всички българи, а не да обслужим някого или някои.

На каква възраст са хората, които проявяват интерес към партията „Има такъв народ“?

Най-голямата група желаещи да станат наши членове, са на възраст между 30 и 40 години, а симпатизантите ни са в по-широк възрастов диапазон – от младежи до пенсионери.

Защо е нужно симпатизантите ви да декларират това си намерение?

Симпатизантите ни декларират това си желание, защото ние като партия, която е извън властта, извън политическата конюнктура, а и предвид предстоящите избори,  имаме нужда от хора, които да ни подкрепят. Разчитаме на симпатизанти, които да наблюдават, да знаем че можем  да изпратим човек в една секция да проследи процеса. Те ще ни съдействат при провеждане на изборите като застъпници или наблюдатели. Ние нямаме финансиране и разчитаме на помощта на нашите членове и симпатизанти. И дори за провеждане на честни и нефалшифицирани избори. Това е основната цел. А и защото има хора, които се притесняват да заявят,  че са наши членове по обективни причини. Особено от малките населени места – членуват ли при нас, са атакувани и могат да останат без работа. Списъкът на симпатизантите не се публикува, той е само за вътрешно партийна информация.

До къде стигнахте с общинските структури и офиси в областта?

В момента имаме офиси само в Плевен и Червен бряг. Общински координатори имаме почти навсякъде. Все още нямаме в Кнежа и Гулянци. В малките градове и села активни хора, които да не са членували в други партии, по-трудно се намират. Съвсем скоро всички общини в плевенска област ще имат общински координатори. Те са във възрастовата група от 30 – 45 години.

С какви въпроси идват плевенчани в офиса на партията ?

Голяма част от хората ни търсят за  споделяне на лични проблеми. Не го приемам като нещо лошо, но ние в момента не можем да помогнем за решаване на лични проблеми. Най-малкото защото нямаме власт, възможности и сила. Но се надявам това да се промени.  Най-важното нещо, което се случва тук е, че се засичат хора,, които не се познават и провеждаме дискусии. Търсят ме и хора от  града, колеги юристи, с които дискутираме идеи свързани с реформа в правосъдието. Дискусиите са най-важното нещо, което се случва тук. Общото, което излиза от всички разговори и срещи  е, че  ситуацията в  област Плевен е много тежка.

Кои най-тежки проблеми излязоха  от тези разговори и дискусии ?

Най-тежкият проблем е демографско-социалният. Много млади хора са напуснали града и областта през последното десетилетие. И вторият проблем, който е характерен за цяла България, е бедността. Тя е смазваща. Много е потискащо, но хората нямат възможност дори за минимален битов праг. Това е много страшно, хората да нямат спокойствие за нормален живот. Тази бедност кара човека  да не може да разсъждава върху проблеми, а да мисли само за своето оцеляване. Много е страшно една държава сама да докара гражданите си на ръба на оцеляването.  На  тези хора, които споделят тежки битови проблеми, е естествено ние да нямаме днес решение. Това е въпрос на национална политика. Но за каква национална политика да говорим, когато 20 години не се прави нищо за истински реформи в социалната сфера, а се харчат пари за безсмислени проекти, на фона на масова бедност. Бедният човек е зависим и не може да разсъждава трезво за своето битие. Той мисли само за оцеляване. Най-страшното е, че накараха хората да мислят само за оцеляване.

Да разбирам ли, че офисът е нещо като територия за дебат, от който ще се оформи вашата партийна политика?

Това, което ще се оформи като политика, ние имаме идея за него на национално ниво. Дебатът тук ни насочва към това от какво има нужда градът, общината и областта. Това е доста по-различно от нуждите на град като Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна или Русе. Това са градове значително по-добре финансово. Има хора от града, с които коментираме болните теми – култура, финанси, образование, спорт, икономика. Теми,  които са и част от нашата бъдеща  Програма. Тя ще излезе съвсем скоро.

Какъв е интересът към партията в другите области, дали Слави не е по-популярен другаде?

Мисля, че Плевен не отстъпва на другитеградове. Надявам се не само  името на Слави да накара хората да гласуват за нас. Ние бягаме от идеята за лидерска партия. Ние сме партия на хората. Това, че сме партия е поради липса на друг законен начин да участваме пряко в политическия живот.

Срещата от миналата седмица с Отровното трио и Мая Манолова какво ви носи?

Това наше сътрудничество е само и единствено по отношение честността на изборния процес. Надявам се хората да го разбират. Това не е коалиция, нито е знак за бъдеща коалиция. Ние сме твърди в позицията си, че продължаваме сами. Но смятам, че очакванията за тежки фалшификации не могат да бъдат предотвратени от партии поотделно като „Има такъв народ“ или „Изправи се БГ“. Очевидно „Да, България“ нямат проблем с фалшификацията на изборите. Това е причината за срещата. Тя е опит да се направят по-честни избори.

Имате ли , лично Вие, нещо важно да кажете на плевенчани?

Аз усещам у плевенчани една апатия и примиреност, че нищо не може да бъде променено. Това е може би масово сред хората, с които се срещам. Ако сега държавата не направи завой към  по – истински начин на водене на политики за хората, ние отиваме към изчезване. Демографското е вече неизбежно, то много трудно може да бъде променено следващите десетилетия. Ако българина сам не осъзнае, че с кражбите, с противопоставянето, с липсата на инвестиции в сфери, които са държали държавата и под робство жива, това някой да спи с пачки до главата си, докато други гладуват, ако това не бъде изкоренено, никой няма да може да промени нищо. Аз възприемам сдружението „Има такъв народ“, като последен шанс за завой. Но осъзнавам, че обществото трябва само да узрее за промяна. Никой не може да му я наложи насила. За съжаление българина изгради примиреност в своята бедност, и чувство за управляемост – т.е. нищо не зависи от него. Мен бедността най-много ме потиска. Никой не заслужава да бъде толкова беден колкото българина. И албанците са по-добре от нас, във връзка с професията ми аз много пътувам.

Искам да кажа на плевенчани –  последното десетилетие централната власт игнорира Плевен и региона. Това, което се прави през последните няколко месеца не е политика. Това е  PR, който трудно би донесъл нещо трайно добро за региона. Смелост, и крайно време е да вземат нещата в свои ръце.

Споделете:

Прочетете също

Пламен Тачев е водач на листата на ГЕРБ в 15 МИР Плевен, за изборите на 2 октомври

Пламен Тачев. Снимка – интернет. Пламен Тачев ще бъде водач в листата на ГЕРБ-СДС за …

2 Последни коментари

  1. Ген. Вазов

    Докога ще хвърлят парашутисти в Плевен, които нямат представа за проблемите на Плевен? Поредните „спасители“!

  2. Ани Пенева

    Млад мъж от Плевен, учил тук, живял тук, естествено е да работи някъде. Какъв парашутист? На мен ми харесва това, че говори за бедността откровено. Това е нещо, което не може да се измисли, нито да се скрие.
    Нали искаме нови лица, нали искаме нова партия! Тия ги видяхме докъде ни докараха. И е прав, че е крайно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.