Радостин Василев /ИТН/: Не сме направили нищо, с което да навредим на държавата

РРР 3
Радостин Василев, областен координатор на “Има такъв народ” Плевен, депутат в 45-то и 46-то НС, водач на плевенската листа на ИТН за предстоящите избори на 14-ти ноември. Снимка – фейсбук.

Радостин Василев е роден на 1 януари 1985 година в гр. Плевен. Тук минава детството, юношеството и ученическите му години.

Приет е в СУ „Климент Охридски”, където завършва специалност  „право” и получава магистърска степен. Започва работа по специалността в София, където се установява със семейството си и малкия си син.

Василев е член на Софийска адвокатска колегия. Има 13-годишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.

Той е един от малкото специалисти в България, които се занимават с  международно спортно право. Радостин Василев осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като ФИФА и УЕФА при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана.

Има десетки публикувани статии и монографии, консултирал е много спортисти, спортни федерации и клубове.

Радостин Василев е областен координатор на партия „Има такъв народ” за Плевен. Водач на листата на ИТН за извънредните парламентарни избори на 4-ти април и 11 юли 2021 година. Избран за депутат от 15 МИР Плевен, в 45-то и 46-то Народно събрание. 

За предстоящите извънредни парламентарни и редовни президентски избори на 14-ти ноември, адвокат Радостин Василев отново е водач на плевенската листа на ИТН. Той е от малцината кандидат – депутати за 47-я Парламент, който не участва с листа в друг избирателен район, освен Плевен.

В предстоящите избори на 14-ти ноември ИТН ще участва с листа под № 24.

Г-н Василев, в първото си интервю за „Плевен прес” казахте, че много добре осъзнавате какво искат от вас хората – искреност. Още ли мислите така ?

Още мисля така. И считам, че за времето, в което бях част от политиката и все още се надявам да бъда, това именно е основният ми аргумент пред хората. Не съм ги излъгал за нищо.

Има ли граници тази ваша искреност ?

Ако искаш да запазиш отношението на политически партньори, на хората, които не искат да чуват 100 процентовата истина, можеш да си поставиш такива граници. Тогава ще бъдеш значително по-политкоректен. По-добре възприет.

Когато си абсолютно искрен в началото имаш негативи, както сред свои, така и сред чужди. Но вярвам, че дълготрайният ефект ще е по-добрият. Ще се мине през трудни моменти с тази искреност. Но накрая всички осъзнават, че това е най-важното.

Няма искреност в политиката извън това, което ние се опитваме да правим И видяхме, че тя води до деструкивни процеси в голямата си част – абсолютната чест, искреност и дори на моменти наивност. Но ако не продължим по този начин много бързо ще си проличи.

Тогава изберете дали да бъдете искрен в отговора на въпроса „Какво се случи, че загубихте първенството в одобрението на избирателите ?”

Не искам да коментирам преди 14 ноември кое място ни отделят социологиите. Особено в Плевен, където първия път загубихме с 200-300 гласа, а втория път имахме най-добрите резултати в цяла България.

Това, за което говорите, е твърдение, което отправят социолозите с техните проучвания. Ако това е вярно, може би част от действията по време на кратките Народни събрания , да са донесли разочарование на някои от хората.

Но искам да ви уверя, че не сме направили нищо, с което да навредим на държавата. По никакъв начин. Освен това, не сме участвали в управлението нито за една минута. Не сме участвали в управлението, в изпълнителната власт, във вземането на решения.

Напротив. Точно обратното. И не мисля, че в Плевен няма такива обществени нагласи, каквито твърдите.

Р ПАОК НОВ
адв. Радостин Василев в сутрешния блок на bTV Снимка – интернет.

В онова интервю казвате, че си давате сметка с какви огромни очаквания сте натоварен вие и партията „Има такъв народ”. Защо тези очаквания не бяха реализирани ?

Тогава може би не съм си давал истинска сметка с колко много очаквания хората в Плевен, както и в страната, гласуват доверие на ИТН. И колко бързо искат да се случи промяна.

Не мисля, че не оправдахме с нещо очакванията. Вероятно основната критика, която търпим е за липсата на кабинет, който да управлява извън служебно правителство. За съжаление се оказва, че може да си победител на изборите със 65 депутати, но да не можеш да управляваш. И това  не е твоя вина. Ние направихме абсолютно всичко възможно Поехме отговорност изключително рисковано да направим кабинет на малцинството с подкрепа на други партии, което те отказаха.

 При това положение щеше да се стигне до онзи момент, в който при най-малката грешка всеки един от  министрите, които предложихме, щеше да носи своята отговорност. Нямаше да има размиване на отговорности. Но явно не ни разбраха добре и в момента се налага да правим трети опит за парламент.

Но не мисля, че хората са разочаровани толкова от нас, колкото от цялостния застой. Просто от април до сега няма крачка напред в политически план. И това изключително много изморява. С тези избори, с това политическо говорене, се създаде голямо напрежение. И хората станаха част от него Нещо, което до този момент не беше им се случвало. А това вече и тях изморява.

Виждаме и друго. Самата геостратегическа, икономическа  и финансова ситуация не е добра. А България е част от този проблем.

Тогава да питам заложник ли е България на геостратегически интереси или не ?

Думата „заложник” във външната политика е много рисковано да употребявам Аз смятам, че България през последните 30 години загуби своето място като един от стожерите поне на Балканите. Или в Югоизточна Европа В момента България не представлява нито военна, нито икономическа, нито каквато и да било конкуренция на Балканите, нито на останалата част от Източна Европа. Това означава, че политиката включва България като една съставна част от региона, но не и като определяща рола в него.

Това е истината. Балансът, който България трябва да постига в момента, е много сложен. Защото България е застрашена от мигрантски натиск от юг, на изток има съседи, които са извън нашите партньори от НАТО, на запад има един Европейски съюз, който е раздиран от противоречия. И има един геостратегически партньор в лицето на САЩ, който достатъчно проблеми си има със собствената политика.

Така че, този, който управлява България, ще трябва да балансира много добре между различни интереси. И енергиини, и интереси свързани с военни амбиции

Но не е заложник. По-скоро е част от голямата картина, без да изпъква по никой начин в нея.

Има ли непростими неща в политиката ?

Има някои непростими неща в политиката.

Кои са те ?

Националното предателство , защитата на чужди интереси пред националните интереси , поставянето на личен интерес пред националния и грешни решения, не корумпирани, но грешни решения, които са с трайно и дългосрочно негативно влияние върху България.

Много такива са допускани. Мога да дам примери. Затварянето на двата реактора в Козлодуй в предприсъединителното договаряне за влизане в ЕС, е грешка. Нереализирането на проекта „АЕЦ Белене” толкова години е грешка с купуване на реактори и огромни милиарди налети в корупционни схеми.

Липсата на диверсифициране на газовите доставки в България а последните 15 години е грешка. Тя ни прави 100 % зависими от Газпром и газа, който тече по тази тръба.

Липсата на модернизация на армията ни прави едно джудже, което има необходимост да го пази северния и южния съсед  Това е огромна грешка.

Унищоженото земеделие чрез липса на каквато и да е политика на протекционизъм  е грешка. Възприехме най-негативните форми на финансиране  чрез дотирането на едни земеделци, които не правят това, което трябва да прави българското земеделие.

И още, и още, и още…

РАДОСТИН
Вторият от ляво на дясно – Радостин Василев. Снимка – интернет.

Споменахте АЕЦ Белене, за която всеки се хваща преди избори. Каква е вашата позиция ?

Имаме политическа позиция по въпроса. И тя е, че сме „за” ядрената енергетика. Трябва да продължим да имаме ядрени мощности и да изграждаме такива Въпросът е дали трябва да са в Белене, в Козлодуй, е въпрос, който трябва да вземе една управляваща партия или коалиция след едно широко обществено обсъждане. Защото различни специалисти, някои в кавички, правят различни твърдения относно възможността там да се изгради такава централа.

Ако е възможно, ако това няма да е много по-бавно, по-скъпо от едни 2 блока в Козлодуй, това е решението за България. Ако не е възможно, ако ще отнеме много време, ако себестойността на тока от такава централа ще е по-скъп, трябва да се мисли за реализация поне на това, което в момента имаме като мощности някъде другаде.

Но и Урсула фон дер Лайен каза, че ядрената енергетика за ЕС е приоритет. Което не беше така преди 13-15 години. Това означава, че и ЕС в общо европейската си политика допуска грешки, които България е можела да предотврати.

Ако сме искали, да сме построили АЕЦ Белене много отдавна. Но никой не е искал. От „гьол” беше един „страхотен проект”, после пак стана „гьол” и сега едни реактори стоят неизползваеми. Не знам колко време могат да са неизползваеми, но ние трябва да увеличим ядрените си мощности, за да покриваме тези дупки в енергийната ни система от скъпия ток на дилърите на борсата, да може да се намира по-евтин ток.

Важно ли е да живееш в Плевен, за да бъдеш избран за плевенски депутат ?

За местната власт , за местното самоуправление, да си тук в града е задължително условие Защото си най-близо и възможно най-точно можеш да реагираш на проблеми. Когато говорим за национален Парламент и един законодателен орган, ти така или иначе трябва да си там 4-5 дни в седмицата и не можеш да бъдеш в родния си град или областта. 

Тогава обаче се кове национална политика. Изграждат се националните закони.  Не смятам, че е, или би било голямо препятствие, особено за човек като мен, който е прекарал повече време в Плевен през последната година, отколкото в София.

Темата за местоживеенето беше повдигната още на първото ми появяване на 4-ти април Някои хора твърдят, че неживейки тук, не мога да съм полезен. Напротив. Аз съм много близо в момента до проблемите на плевенчани и вероятно съм един от деветимата депутати, който най-много търси решения на национално ниво за региона си. Защото Плевен е наистина изоставен от държавата.

А местната власт, местното самуправление, дори местните данъци и бюджета на общината  – те не могат никога да стигнат за съвземане на региона. И ние в нашата програма имаме една догонваща стратегия , че тези региони като Плевен трябва да бъдат допълнително стимулирани. За да могат да догонят икономическото развитие на Южна България.

Отшумелият във времето скандал с Татяна Дончева ще бъде ли пречка за успеха на предизборната ви кампания ?

Това ще бъде една от пречките тази коалиция /”Изправи се.Ние идваме”, б.а./ да стане част от следващото Народно събрание.Участничката нищо повече няма  да попречи. Напротив. Считам, че плевенчани трябва да са горди с това, че има човек, който въпреки лични, семейни и всякакви други притеснения, излезе и каза истината.

Аз многократно споделях, че за мен това не е съставомерно деяние, това е морален въпрос.  Въпрос на един политически брокеринг, който е недопустим

След всичко, което се случи от м. април до сега, какъв резултат очаквате за ИТН на ноемврийските избори ?

След всичко, което се случи очаквам, че на хората в Плевен ще им е много трудно да намерят мотивация  и да гласуват с този ентусиазъм, с който са гласували през м. април. Но считам, че виждайки всички тези проблеми, които възникнаха, особено юли месец с това тотално разделение и липса на каквато и да е комуникативност между партиите, това трябва да ги амбицира.

И аз дълбоко вярвам, че народът колкото и да го подценяват, той крие в себе си дълбока мъдрост. И очаквам в Плевен, който винаги е показвал, че е много различен като град, където падат едни диктатури и започват нови политически периоди, очаквам че ще се потвърди това, което стана на 11-ти юли.

И „Има такъв народ” ще победи. За това работим и за това съм отново тук.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

1 17

Плевенчанин от ВВВУ “Георги Бенковски” стана световен шампион по карате

В проведеното 14-то Световно първенство  по Шотокан карате , провело се от 12 до 14 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *