Радостин Василев /ИТН/: За животновъдството политикът трябва да говори или от личен опит, или да е бил на място – във фермите

Кравеферма в с. Вълчитрън. Снимка – Плевен прес.

В съботния ден на 23-ти октомври от „Има такъв народ” – Плевен, посетиха кравеферма в село Вълчитрън, община Пордим.

Радостин Василев, придружаван от 5-ма души от листата на ИТН, се срещна с Георги Николов, който от 25 години отглежда крави и в момента се грижи за 160 животни.

Николов е бивш член на УС на Националната асоциация по животновъдство, но в момента не участва в никакви браншови организации. Причината за това е в липсата на контрол върху злоупотребите в животновъдството. Нещо, за което той е алармирал през годините, но безрезултатно.

Радостин Василев, водач на плевенската листа на ИТН и неговите колеги разгледаха фермата и условията, при които се отглеждат кравите. Но най-важното, заради което е инициирана тази среща, е да се запознаят на място с проблемите на хора посветили се на фермерството.

По този повод Радостин Василев сподели следното: „До нас стигнаха тревожни сигнали за разпродажба на кравите от малки ферми в плевенска област. Научихме, че своите животни ликвидират фермери от селата Опанец, Оряховица и други. Моят принцип е, че когато политик говори за животновъдство например, трябва да говори  или от личен опит, или да е бил на място във фермите.

Днес дойдохме при г-н Николов като познато име във фермерството, не само да видим животните, но да чуем от него защо става все по-трудно да се отглеждат крави в малките стопанства. И какво кара негови колеги да си ликвидират фермите. Защото когато предизборно заявяваш как ще положиш всички усилия за животновъдството в плевенско, а не си направил най-важното усилие – да дойдеш във фермата и чуеш болката на фермера, значи тази болка ти е чужда.

Снимка – Плевен прес.

За да си продават хората кравите,  вероятно има нещо тревожно. И ние искаме да знаем какво е то. Каквото и да е – значи има причина. И ако тази причина е създадена от държавата – значи ще променяме държавата. Защото държавата – това е всеки от нас. И всеки според възможностите си, ще действа.

Ето – ние действаме. Сега сме във фермата на Георги Николов. Утре ще сме в малка семейна фирма, която има други проблеми. А после – в Народното събрание, за да облечем в закони и наредби начините, по които тези проблеми да изчезнат. Това е нашето разбиране за политика в полза на хората”.

Снимка – Плевен прес.

Георги Николов каза, че всички фермери в момента срещат огромни трудности да гледат своите животни. Основната причина е драстичното скачане на цената на фуража, нафтата и тока. Царевицата миналата година е била 20 ст. за килограм, сега е 50 ст. Смеските са стигнали 65 ст. без ДДС.

Изкупната цена на млякото от години е убийствено ниска, каза Николов. Сега е 60-70 ст. на литър. Но на много места изкупуват млякото на 50 ст. Как да имаш пари за храна на животните при това положение, пита Николов.

Поскъпването на тока удря жестоко фермите, каза още той. Те плащат промишлен ток. Как една ферма с 20 или 50 крави ще издържи на това ?

Той разказа и за многото злоупотреби по отношение на субссидиите, които се дават за отглеждането на животни. Даде драстични примери за раздадени стотици левове на хора, които нямат стада или лъжат с бройката отглеждани животни. Както и с големия брой развъдни асоциации, които в момента са 10 и в тях се наливат огромни суми. В повечето случаи неоправдани.

Радостин Василев и Георги Николов. Снимка – Плевен прес.

Георги Николов каза, че първото нещо, за което плевенските депутати трябва да работят е приемането на Закон за браншовите организации. Имало е опит това да стане в минали години, но умишлено е саботиран според него. Защото за управляващите е по-изгодно браншът да е разединен, каза още фермерът от Вълчитрън.

Водачът на листата на „Има такъв народ” Радостин Василев и неговите колеги продължават със срещите си в плевенска област не само с фермери, но и със собственици на семейни фирми от различни браншове, които са в сектор малък или среден бизнес. „Целта ни е след тези срещи – да действаме, обясни Василев. Защото другите обещават – но ние действаме”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Споделете:

Прочетете също

На 4 декември християнският свят почита Света Варвара

На 4 декември християнският свят почита Света Варвара

Икона на Света Варвара. Снимка – Интернет. Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *