Радостин Василев –ДРУГО-то име на „Има Такъв Народ”

Радостин Василев, областен координатор на ИТН – Плевен и водач на листата на ИТН за изборите на 11-ти юли. Снимка – фейсбук.

Когато се появи слогана „Време е за друго” на партията „Има Такъв Народ”, мнозина се питаха какво ще да е това друго ? От ИТН не казаха какво имат предвид с този девиз. Сигурно разчитат на избирателя сам да открие „другото”, четейки тяхната Програма и слушайки експертите на ИТН, когато са в студиата на телевизиите.

Програмата е впечатляваща с радикалния си подход за промяна във всички секторни политики. Дали това е печелившият начин за оправяне на държавата –времето ще покаже. Що се отнася до лицата на експертите от ИТН, повечето от тях са познати на публиката преди да се появи проектът на Слави. Мика Зайкова, Иван Хиновски, проф. Чорбанов, Николай Радулов отдавна са популярни публични личности. След изборите на 4-ти април, такива станаха Тошко Йорданов, Ива Митева, Радостин Василев.

Странно защо, последният не е много активен в своите телевизионни участия по време на тази кампания,за разлика от други далеч по неразпознаваеми лица от ИТН. Може би това е така, защото е единственият топ експерт на партията, който е и областен координатор  отговарящ за организацията в така важната за Слави Трифонов област Плевен.Възможно е ПР-ите на партията да имат друга концепция за утвърждаване публичните образи на своите експерти и да подготвят Василев за нещо друго. Съвсем скоро ще разберем.

Интересното в случая е, че Радостин Василев успя да изгради своя  политически образ преди влизането му в Народното събрание като депутат от 15-ти МИР Плевен. Когато се разбра, че водач на листата на ИТН за Плевен няма да е Слави Трифонов както се очакваше, а Радостин Василев, това даде храна за много коментари сред плевенската общественост. Защо Слави не пожела Плевен и защо избра Василев за водач ?На първия въпрос може да отговори самия Слави. А на втория – може би е знаел, че Василев ще успее. И той наистина успя.

В началото на своя път като политик, за Радостин Василев напълно приляга казаното от Махатма Ганди: „Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител.” Политическите му опоненти наистина го пренебрегваха в началото. За повечето избиратели от Плевен името му беше непознато, за разлика от София, където той от много години е разпознаваем със своята експертиза в правото и спорта. В началото плевенчани свързваха ИТН предимно с образа на Слави. Опонентите му мислеха, че ще го бият на изборите на 4-ти април. Не познаха. Радостин Василев бе победител до последния момент. Купеният вот в плевенско го остави на второ място по резултат.

Още тогава проличаха първите симптоми на политика с характер. Както казва Чърчил, загубите са шанс за успех. В първия си мандат на депутат и председател на Правната комисия в НС, осигури промяната в Изборния кодекс. Подготви нормативна уредба за закриване на Специализиран съд и прокуратура. От трибуната на НС се видя един убедителен със своята експертиза народен представител.

Тази професионална увереност се открои и в работата му като Областен координатор на ИТН за Плевен. В съчетание с умението да привлича съмишленици. Най-напред с подбора на лица за листата. Млади, образовани и с чиста политическа биография експерти. Този подбор едва ли е минал безметежно.Само наивници могат да допускат това. Но в публичното пространство не излезе нито един слух или компромат за междуособици в плевенската структура на ИТН. За разлика от други партии, които се раздират от вътрешни конфликти. Радостин Василев или умее да работи с хора, или умее да тушира напрежение. Или и двете А това са същностни характеристики за един лидер.

С внимание към всяко мнение. Снимка – фейсбук.

Лидерските качества на Василев се откроиха ярко при откриване на предизборната кампания на ИТН през м. юни т.г. Наясно със значимостта на предстоящите избори и разясняване целта на Програмата на ИТН, той осигури в Плевен политическото и експертно ядро на партията. Въпросите на присъстващите срещаха експертен отговор от аргументи и факти. Така се видяха силните страни на предизборната Програма на ИТН.

Видя се и едно друго качество на Василев. Уважение към събеседник или опонент, внимание към „езика на тялото”иумно поведение по време на публични прояви. Дипломатичният тон в политическото говорене на Василев рязко се променя обаче, когато става дума за престъпления – политически или личностни. „Хладният” му ум тогава тържествува. Присъдите се поднасят безапелационно.Това може да плаши опонента, но в избирателя буди доверие към Василев. Още повече, че с искреността си сваля прегради и руши скептицизъм. Това ясно се вижда при многобройните му срещи с хора от всички общини в област Плевен. Не скрива, че ще е трудно, бавно и мъчително изправянето  на държавата. Че този процес ще донесе справедливост, но ще има и своята цена. Все неща, които често се премълчават от другите водачи на листи.

През цялото време на своите публични изяви Радостин Василев очертава ясни цели: дълбоки реформи, които носят със себе си съществени трансформации. Реформи във всички сектори на държавното управление. Както и най-важната близка цел – осигуряване на честни избори, машинно гласуване, премахване на купения вот, изборна победа на ИТН, която да осигури мнозинство в Парламента.

Василев е минал през едни избори и знае, че това е най-доброто изпитание за един политик. Изпитание за неговите познания, широка култура, експертност, харизма. Той притежава и нея – елегантен, млад,енергичен, усмихнат, умеещ да привлича.

Заради всичко казано до тук, избирателят му даде победен вот на 4-ти април. Със сигурност ще го направи и на 11-ти юли. Очаквайки, че успешният старт на политика Радостин Василев ще го изведе до успеха на държавника Радостин Василев.

А това вече ще е ДРУГО-то лице на ИТН, което ще свети на политическия хоризонт със своя собствена светлина.

Прочетете също

Пенсиите ще се изплащат след 9 август

Снимка – Интернет. От НОИ съобщават, че изплащането на пенсиите и добавките за следващия месец …

3 Последни коментари

  1. Имах някакви съмнения, че ИТН и в частност Р.Василев с купили този сайт, но след тази статия те се разсеяха. Вече съм сигурен 🙂

  2. Ха-ха,много сте прав г-н Иванов! Имах доверие в тази медия, но и тя много бързо се врътна. Кой е този Радостинчо, кой го знае и кой го е виждал.Татко му навремето не се яви на конкурс в Агенция по вписванията в Плевен, защото си мислеше ,че трябва ей така да го назначат по политически прочини, а синът му да не повярваш ще е по-различен. Плевенчани сме умни хора и с такива плоски трикове няма как да ни излъжат.

  3. Правда Маринова

    Уважаеми господа Иванов и Ivanich, ако беше така както твърдите, вашите коментари нямаше да стоят тук. Щяха да бъдат изтрити. Ако сме “купени” щяха да се случат до сега 2 неща: първо – да сме забогатели малко и второ – да сме загубили свободата си на писане и публикуване. Пишем за всички, публикуваме всички. И всички сте свободни да коментирате. Защото сайтът е наш. И ще остане такъв. С уважение – Правда Маринова, гл. редактор “Плевен прес”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *