Радев, bTV, БНТ и Плевен между другото

Президентът Румен Радев на посещение в ХГ “Дарение Светлин Русев”, Плевен. Вдясно от него – кметът на Плевен Георг Спартански. Снимка – Плевен прес

На връх Трифон Зарезан,

президентът Румен Радев избра да посети масивите на Лозаро винарския институт

и да зареже една главина в тях. Както и да отправи критиките си към Борисов. Последният пък му отговори от Исперих, където посети болница

Всичко това отразено както винаги от „големите” телевизии. В централните си вечерни новини bTV и БНТ излъчиха репортажи от посещението на президента в Плевен. Само че, зрителите на bTV видяха и чуха единствено думите на Радев за компромата със сина му: „Аз мисля, че това е театър за наивници”. Както и че „протестите са закономерен резултат от действията на министър – председателят”.

По време на така наречения бланк, четен от Юксел Кадриев, вървяха кадри от някакво лозе, с някакви хора и президента между тях. По време на целия репортаж не се разбра „Къде” е бил президента, „С кого” е бил, „Кога” е бил, „Какво” е правил в това лозе ? На тези въпроси трябва да отговаря всеки журналистически материал. Нещо, което студентите по журналистика учат още в първи курс.

Да не говорим за въпроса „Защо”? Защо някъде, в някакво лозе, на някакво място президентът на България казва тези думи.

За посещението му в галерия „Дарение Светлин Русев” даже не стана и дума.

Изобщо – срам за професията.  В сайта на bTV, в раздел „bTV Новините/България”, ще прочетете, че „Държавният глава участва в ритуала по зарязване на лозята в опитната станция на института по лозарство и винарство в Плевен”. Както и че „ще посети художествената галерия в града”.

Но това е в сайта. В излъчения материал по време на централна емисия „Новини”, нито дума за Плевен, защо е тук Радев, кога е бил, по чия покана, къде е ходил, какво е правил. Да не говорим за срещата му с дейци на културата в галерия „Дарение Светлин Русев”.

БНТ отново показа професионализъм. Всички това, на което bTV по някакви причини не даде информация, БНТ даде отговор. Само не разбрах, защо финалният кадър на репортажа беше с Веселин Плачков и Мариана Попова,  при думите „плевенски дейци на културата”, когато в галерията имаше много другитворци.  Всъщност, досещам се, но това е друга тема.

Президентът Румен Радев поздравява проф. Кирил Мескин, скулптор. Снимка – Плевен прес.

Така Плевен влезе в телевизионния обмен навръх Трифон Зарезан. Между другото. Колкото да си каже Радев критиките срещу Борисов. Това според двете медии е важното. Не Плевен. Не Института по лозарство и винарство с тежките проблеми пред науката и сектора на лозарството, не дори уникалната галерия „Дарение Светлин Русев”, а за културните дейци на Плевен да не говорим.

Оказа се, че освен емблема на българската история от нашето минало, Плевен ще стане емблема на политическите битки в най-новата ни история.

Жалко ! Но не за Плевен. А за политиците ни.

Прочетете също

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс "Фолклорни приумици" за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс “Фолклорни приумици” за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

Организатори на конкурса са Народно читалище “Никола Йонков Вапцаров 1908” – гр. Червен бряг и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *