Първи конгрес на Българската асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия ще се проведе в Плевен

342122648 1861205867595867 3791442283523966173 n

На 3 май 2023 г. от 12:30 часа в Плевен се проведе пресконференция на Медицински университет – Плевен (МУ). Поводът беше предстоящият първи Национален конгрес на Българската асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия (БАМИРХ) с международно участие с домакин МУ-Плевен. Форумът ще се състои от 12 до 14 май 2023 г.

Участие в пресконференцията взеха акад. Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен и проф. д-р Славчо Томов, президент на първи Национален конгрес на Българската асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия (БАМИРХ).

Първият Национален Конгрес на Българската Асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия с международно участие (БАМИРХ) ще се проведе в периода 12-14 май 2023 г. в Телекомуникационния Ендоскопски Център на Медицински университет – Плевен. Учредителите на БАМИРХ имат амбицията да превърнат Асоциацията в представителна организация, която обединява интересите на медицинските специалисти по минимално инвазивна и роботизирана хирургия – уролози, хирурзи, гинеколози, както и студенти и специализанти.

Проф. д-р Славчо Томов, президент на първи Национален конгрес на Българската асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия (БАМИРХ), сподели: „Това е първият Национален конгрес на Българската асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия. През последните години в областта на минимално инвазивна хирургия България претърпя доста сериозен прогрес. Да, Плевен и Медицински университет-Плевен са лидерите в този прогрес. В конгреса имаме гости от цял свят. Изключително сериозни представители на роботизираната и лапароскопската хирургия, водещи учени от САЩ, Бразилия, Хавай, Израел, Великобритания, Германия, Австрия и от нашите съседи Турция и Сърбия. и други страни, отбеляза проф. Томов. Българската минимално инвазивна гилдия ще бъде представена от водещи български хирурзи. Конгресът е интензивен. Първият ден преди старта на конгреса по традиция ще проведем един пред конгресен курс. Ще имаме и няколко онлайн лекции, ще имаме и хирургия на живо, проф. Димитров ще представи роботизирана хирургия. Като цяло ние, сме амбицирани да се случи един стойностен форум, който да бъде началото на новото лице на българската минимално инвазивна и роботизирана хирургия“, добави проф. д-р Славчо Томов.

По време на пресконференцията акад. Григор Горчев, почетен ректор на Медицински университет-Плевен каза: „За нас беше важно това, което направихме. Ние, сме на правилният път. Всичко това го правим за обществото. Лично аз пожелавам успех на проф. д-р Славчо Томов, че се зае с тази задача.

Този форум ще представи България в по друга светлина“.

Научната програма на Конгреса предлага възможност на участниците да се докоснат до най-новите и съвременни постижения в областта на минимално инвазивната и роботизираната хирургия, поднесени по атрактивен начин от водещи български и световно известни учени. Регистрацията за участие в научния форум продължава до 10 май 2023 г.: https://congress.bamirs.bg/. Предвидена е възможност и за регистрация по време на самото събитие “на място” (12-14 май 2023 г.)

В Първия Национален Конгрес на БАМИРХ пленарни лекции ще изнесат плеяда от световноизвестни учени като създателят на цяло ново направление в световната медицина – феталната мини-инвазивна хирургия – професор Кипрос Николайдес, King’s College Hospital, Лондон. Самостоятелна пленарна сесия ще подготвят и американските партньори на МУ-Плевен от Американската Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия (Society of Laparoscopic & Robotic Surgeons) – професор Ричард Сатава, Medical Research Professor Emeritus of Surgery, University of Washington; професор Филип Шадук, Assistant Consulting Professor of Surgery, Duke University; професор Джон Морисон, Professor of Surgery Louisiana State University; професор Морис Чанг, Professor of OBG, Northeast Ohio Medical University School of Medicine; професор Ян Ходждон, Assistant Professor of Surgery, Louisiana State University.

Участниците ще имат възможност да се потопят в света на три-измерната хирургия “на живо” с 3D очила. На 12 май 2023 г. на специализантите се предлага уникалната възможност да се включат в предконгресен курс, който ще проведат топ хирурзите от Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия, включващ теоретична и практическа част.

С научната програма на събитието можете да се запознаете на сайта на Българската Асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия: https://congress.bamirs.bg/.

Официалното откриване на форума ще се състои от 8:00 часа на 13 май, /събота/ в зала „Амброаз Паре“ на ТЕЛЕЦ в Медицински университет-Плевен.

Споделете:

Прочетете също

1 23

Областният управител на Плевен посрещна делегация от Молдова

Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски район, беше на посещение при областния управител Виолета Иеремиева. Гостите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *