Първият фолклорен събор “Кайлъшка шевица” събира радетели на българския фолклор на 29 юни в Плевен

448871225 7251522858284988 4155218607170406651 n jpg

От ляво надясно: Общинският съветник от Плевен Наталия Цанева, заместник-кметът на общината Елина Димитрова, организаторите от танцов клуб “Веселяци” Цветен Димитров, Калинка Димитрова и Габриела Симеонова.

Снимка: “Плевен прес”

Първи фолклорен събор „Кайлъшка шевица“ събира на 29 юни, събота, в парк „Кайлъка“ в Плевен радетели на българските традиция и фолклор от цялата страна. Зад инициативата стоят танцов клуб „Веселяци“ и община Плевен, а идеята е съборът да се превърне в едно от традиционните летни събития за региона. Подробности за организацията, участниците и програмата на „Кайлъшка шевица“ съобщиха на пресконференция в местния пресклуб БТА Цветен Димитров от танцов клуб „Веселяци“ и заместник-кметът на община Плевен Елина Димитрова.

„На 29 юни, събота, каним в Плевен всеки, който обича и милее за българските традиции и фолклор. Ще дадем начало на първото издание на фолклорния събор „Кайлъшка шевица“ в 12:00 часа на Мечата поляна в парк „Кайлъка“. Всички присъстващи трябва да бъдат облечени в народни носии, за да пресъздадем духа на миналото. Седящи места с маси и столове няма да има, ще се сяда на земята на тъкани черги“, съобщи Цветен Димитров от „Веселяци“. Той информира, че към събитието вече има огромен интерес – над 700 са заявилите участие до момента, в това число и цели групи от Сливен и Кнежа. Името на събора е авторско, както и самата шевица – кайлъшката шевица е създадена от Ели Радева на базата на съществуващи шевици и символите, вплетени в тях.

„Няма по-позитивен заряд от това в български национални носии да предаваме на нашите деца традициите и любовта към родното. Българското хоро е магия, а българският танц е осмото чудо на света“, отбеляза и заместник-кметът Елина Димитрова. Тя подчерта, че община Плевен изцяло стои зад инициативата и подкрепя провеждането й, като оказва пълно съдействие по организацията на събитието.

В пресконференцията участие взе и общинският съветник от Общински съвет – Плевен Наталия Цанева, която от години е част и от формацията на „Веселяци“ и ще бъде сред участниците в събора следващата седмица.

„За мен танцът е зареждащ, както и допирът до хора, които носят традицията и фолклора в сърцата си“, подчерта и Наталия Цанева и допълни, че съборът е възможност да запознаем децата си с фолклорните традиции и да ги възпитаваме в българските ценности.

Първият фолклорен събор „Кайлъшка шевица“ ще започне с шествие на всички участници от 10:30 часа, на 29 юни, от моста в началото на „Кайлъка“. Официалното откриване ще е в 12.30 часа на Мечата поляна, а входът е свободен.

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *